Янукович не поспішає в НАТО, щоб виграти час?

П'ятниця, 15 вересня 2006, 16:26

Відтягування часу щодо вступу до європейських структур вигідне для України.

Така думка висловлюється в статті німецького видання "Франкфуртер Альгемайне" під назвою "Інтереси Януковича", що опублікована на сайті Инопресса.ру.

"За оцінкою Всесвітнього банку, українська економіка виросте цього року на 5-6%. Чим довше вона буде рости подібними темпами, тим легше їй буде впоратися з неминучим подорожчанням газу", - пояснює автор.

"Але це тільки в тому випадку, якщо країна дійсно почне замінювати свою ризиковану неефективну систему промислового споживання газу на більш економічну", - додає він.

На думку автора, "чим пізніше виникне конфлікт із Росією (і наступна газова криза), тим краще для України".

"Безоглядне зближення з НАТО було б для Януковича занадто ризикованим з погляду внутрішньої політики", - йдеться в статті.

"Своїх виборців, що живуть у погано утеплених панельних будинках у степу, він (Янукович) може піддати ризику залишитися серед зими без опалення, а як альтернативу запропонувати лише непривабливий для багатьох українців і неспроможний у газових питаннях Північноатлантичний альянс", - зазначає автор.

На його думку, "на Заході знають, що рано чи пізно ці вагання припиняться, і багато хто вже налаштувався на тривале чекання".

"У той час як Америка (з геостратегічних міркувань), а також нові члени НАТО зі Східної Європи (у пошуку союзників проти сусіда, що вселяє страх, тобто Росії) хочуть бачити Україну в НАТО якомога швидше, Німеччина і Франція налаштовані менш рішуче", - нагадується в статті.

"Думка про те, щоб запропонувати членство партнеру, що у спірній ситуації не стане виконувати своїх зобов'язань і з чиєю появою в альянсі, можливо, виникнуть нові конфлікти, налаштовує уряд ФРН скептично", - пише автор.

"Більш прийнятним у цьому зв'язку виглядає інтеграція Києва в європейські структури в області політики безпеки й оборони", - додає він.

На думку автора, "у цих областях Україна змогла б зістикуватися із західною політикою безпеки, не викликаючи при цьому сильного роздратування в Росії".

"Що стосується НАТО, то тут позиція Німеччини не сильно відрізняється від позиції Януковича: виграти час – такий девіз", - додає він.

Як відомо, у четвер у Брюсселі прем'єр-міністр Віктор Янукович заявив про неготовність України до виконання Плану дій щодо здобуття членства в НАТО.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News