Україна проллє світло на Росію

П'ятниця, 15 вересня 2006, 16:54

Україна може допомогти Росії заповнити дефіцит електроенергії, збільшивши навантаження своїх атомних електростанцій, вважає заступник міністра палива й енергетики Олексій Шеберстов.

Як повідомив заступник голови Мінпаливенерго на прес-конференції в Києві у четвер, українська енергосистема має у своєму розпорядженні генеруючі потужності у вигляді восьми газо-мазутних енергоблоків, які вже кілька років простоюють через відсутність попиту на вироблену ними електроенергію, викликану зростанням цін на газ.

Шеберстов відзначив, що газо-мазутні блоки, що простоюють, є найбільш економічними серед енергоблоків теплових електростанцій з питомими витратами близько 330 грам на 1 Квт-год.

За його словами, в Росії через "величезний дефіцит електроенергії" створено антикризовий штаб із подолання зими під керівництвом глави РАО "ЄЕС Росії" Анатолія Чубайса.

Заступник міністра повідомив, що на даний час Мінпаливенерго обговорює з РАО "ЄЕС Росії" можливість постачання природного газу на один із трьох газо-мазутних блоків Углегорської ТЕС потужністю 800 Мвт, а вироблену ним електроенергію - на Північний Кавказ.

При цьому, мова йде про виробництво електроенергії з російського газу за давальницькою схемою.

Російська сторона, за словами заступника міністра, також підняла питання про поновлення постачань в Росію електроенергії, виробленої АЕС України, за такими ж цінами, як у Білорусь - $0,025 за 1 Квт-год.

Коментуючи питання поновлення експорту української електроенергії в Росію, Шеберстов також торкнувся проблеми постачання української електроенергії в Молдову.

Він пояснив, що Україна змушена експортувати в цьому напрямку електроенергію за низькими цінами, тому що припинення постачань у Молдову призведе до відключення шести районів Одеської області, що не мають зв'язку з українською енергосистемою.

Заступник голови Мінпаливенерго додав, що частина електроенергії, виробленої Молдавською ГРЕС, може постачатися в Росію за схемою заміщення: вироблена станцією електроенергія буде постачатися в південні райони Одеської області, а такі ж її обсяги будуть передаватися зі східної частини української енергосистеми в російську енергосистему.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...