Бойко обізвав Тимошенко брехухою. Єханурову теж дісталося

Субота, 16 вересня 2006, 15:14

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко покладає відповідальність за кризовий стан енергетичного сектору на уряди Юлії Тимошенко та Юрія Єханурова.

Про це сказано в заяві Бойка, розповсюдженій прес-службою Мінпаливенерго у суботу.

"Уряд Тимошенко зруйнував систему міжурядових угод та контрактів, підписаних урядом Януковича у 2004 році, яка гарантувала Україні до 2009 року отримання російського і туркменського газу за найнижчою в Європі ціною", - сказано в заяві.

Водночас, на думку Бойка, уряд Єханурова "переклав зростання ціни на газ на плечі населення". "Він двічі підвищував тарифи на газ, електроенергію, і, відповідно, на житлово-комунальні послуги у відриві від механізму компенсації втрат для малозабезпечених людей", - сказано в заяві.

"Хоча кошти на це були: 5 мільярдів гривень, отриманих додатково 2005 року від "Нафтогазу України" через виснажливе оподаткування, та залишки коштів від повторного продажу "Криворіжсталі" - всього понад 12 мільярдів залишків на казначейських рахунках", - стверджує міністр.

Проте, констатує він, "у бюджеті на 2006 рік не було передбачено ні копійки компенсації населенню і бюджетним організаціям від подорожчання енергоносіїв, натомість всі фінансові резерви держави за півроку проїдені".

Крім того, Бойко підкреслює, що два попередні уряди залишили країну майже без резервів газу. Станом на 1 серпня 2006 року відставання запасів газу від нормативних становило 4-6 млрд. кубометрів, внаслідок чого виникла реальна небезпека залишитися зимою без тепла.

Однак, говориться в заяві, завдяки сочинським домовленостям прем’єра Віктора Януковича з керівництвом Російської Федерації поставки газу в Україну збільшено.

"Попередні уряди довели надзвичайно прибуткову у 2003-2004 роках Національну компанію "Нафтогаз України" до мільярдних збитків", - сказано також у заяві.

Крім того, Бойко підкреслює, що "уряд Януковича отримав у спадок зруйновані відносини з нашими стратегічними партнерами на Сході – Росією і Туркменістаном".

"Ми чекаємо на конструктивну дискусію про пріоритети розвитку. Натомість, нам пропонують базарну сварку. Юлія Тимошенко свідомо бреше, коли говорить, що українського газу вистачить для потреб соціальної сфери", - стверджує міністр.

За його словами, згідно з балансом газу на 2005 р., тобто під час прем’єрства Тимошенко, власний видобуток складав 20,2 млрд. куб. м., а споживання 33,2 млрд. куб. м. Таким чином, споживання на 14,2 млрд. куб. м перевищувало видобуток.

Водночас міністр запевнив, що уряд Януковича не допустить нестабільності в енергетичному секторі та в економіці країни в цілому.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...