Давидович рахуватиме гроші Безсмертного й Кушнарьова

Неділя, 17 вересня 2006, 17:42

Центрвиборчком ініціюватиме зміни до законодавства, які дозволять на наступних виборах контролювати фінансування партій та блоків, що балотуються до парламенту.

Про це сказав голова ЦВК Ярослав Давидович в ефірі радіо "Свобода".

За його словами, потрібно контролювати не тільки кошти, які використовуються політичними партіями-суб’єктами виборчого процесу на передвиборчу агітацію.

Реклама:

"Ми внесемо пропозицію, щоби штаби теж були законодавчо закріплені як одна із інституцій, яка бере участь у виборчому процесі. Отже, тоді ми можемо контролювати кошти, які використовують штаби, яку вони платять зарплату членам штабів, куди ті гроші йдуть", - пояснив Давидович.

"Ми сьогодні повинні використати кращу світову практику контролю за фінансуванням (я підкреслюю!) і використанням коштів політичними партіями на вибори", - сказав він.

Давидович висловив переконання, що влада підтримає такі зміни до законодавства. "Я думаю, що тут нас і президент підтримає, і виконавча влада, Кабмін підтримає, і контролюючі структури підтримають".

ВІДЕО ДНЯ

Давидович припустив, що може бути навіть встановлено контроль за джерелами фінансування політичних партій.

"Куди ж політичні партії тратять кошти і де ж вони їх беруть – саме цікаво. Адже я серед моїх тих тисяч знайомих, які є членами партій, ні один із них внесків не платить, а якщо платить, то символічні копійки. А ми знаємо, що сьогодні на широку ногу живуть деякі політичні партії, офіси які мають, техніку яку мають, зв’язок, все. Де ж вони ті гроші беруть? Хто їм дає ті гроші?", - запитав він.

Давидович також висловився за підвищення прохідного бар’єру на виборах до 5-7%.

"Я вважаю, що 3% - це абсолютно низький бар’єр для України. Світова, знову ж таки, практика: 5% для політичних партій, 7% для виборчих блоків, мені здається, є самою оптимальною", - сказав він.

"Хоча їх [партій та блоків] було 45, а фактично боротьбу то вело менше 10 політичних сил, а решта оце тут плуталися під ногами і нам мішали працювати, і самі не знали, що вони і для чого вони, і куди вони йдуть", - згадав Давидович минулі вибори.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування