НАТО не збиралося запрошувати Україну до себе?

Понеділок, 18 вересня 2006, 10:32

Держави-члени НАТО ще влітку вирішили не запрошувати Україну цього року до Плану дій щодо членства в альянсі.

Про це в інтерв'ю Радіо "Свобода" сказав президент неурядової організації "Проект перехідних демократій" Брюс Джексон.

На його думку, цілком зрозумілою і виправданою є позиція прем'єр-міністра Віктора Януковича, який у Брюсселі заявив про неготовність України перейти до виконання ПДЧ.

За словами Джексона, низька суспільна підтримка членства України в альянсі змусила США та європейських союзників переглянути перспективи відносин з Києвом.

Він зазначив, що вже до остаточного формування українського уряду в альянсі знали, що Україна не буде цього року запрошена до ПДЧ.

"Таке рішення було ухвалено консенсусом ще влітку... Уся Європа зараз бере паузу після референдуму. І тому зовсім не дивно, що й Україна повинна враховувати зараз свою громадську думку", - сказав він.

На думку Джексона, за останній рік було багато ознак того, що політично Україна не готова зблизитись у відносинах з альянсом.

"Це було очевидно усім, зважаючи на розрив між Тимошенко та Ющенком минулого літа, слабку діяльність уряду, хаотичні дії напередодні та після парламентських виборів – це свідчило, що багато важливої роботи не було виконано", - зазначив аналітик.

"Вирішальним моментом стали демонстрації цього літа проти військових тренувань у Криму, які переконали всіх, що деякі посадовці надто сильно проштовхують це рішення, а це насправді безглуздо", - додав він.

Джексон визнає, що саме лідери правлячої тепер Партії регіонів брали участь в цих демонстраціях і налаштовували громадську думку проти НАТО. Однак він стверджує, що у спотворенні інформації про альянс винні всі політичні сили України.

"У парламенті немає жодної партії, яка б не спотворювала відомості про НАТО задля власного політичного зиску. Це включає і самого президента, і Юлію Тимошенко, і Олександра Мороза", - зазначив аналітик.

На думку Джексона, "Партія регіонів також відігравала в цьому роль, можливо навіть провідну роль". "Але всі вони або перебільшували відносини з НАТО, або зробили організацію частиною пристрасних політичних дебатів", - додав він.

Аналітик схвально оцінює новий прагматичний підхід уряду Януковича до вступу в НАТО, який, за словами експерта, звужує і деполітизує це питання.

"Нова риторика може й не така романтична, якою вона була у 2004 чи 2005 роках. Але її підтримує більшість українського суспільства. Отже, можливо, двом Вікторам разом вдасться проводити політику, яка буде стійкішою і результативнішою", - вважає Джексон.

У найближчий рік американський експерт прогнозує, що уряд зосередиться на економічних реформах, зокрема, на приєднанні до СОТ. Лише після цього, на думку Джексона, може йти мова про подальше зближення України та НАТО.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування