У Польщі обіцяють залишитись "адвокатом" України

Понеділок, 18 вересня 2006, 10:57

Заяву прем'єра Віктора Януковича стосовно неготовності України до виконання Плану дій щодо здобуття членства в НАТО у Польщі зустріли спокійно.

Польські політики підкреслюють, що Польща залишиться адвокатом України в Європі, повідомляє Радіо "Свобода".

Зокрема, із розумінням сприйняв заяву Януковича колишній лідер профспілки "Солідарність" та перший президент незалежної Польщі Лєх Валенса.

"Зробив те, що мусив зробити. Такий стан сьогоднішньої України. Вважаю, що цей стан виник унаслідок поведінки Заходу. Тобто поганої поведінки політиків Заходу, відсутності в їхніх заявах аргументів на користь України, щоб та швидше прямувала до Європи, в якій вона є", - заявив Валенса.

"Без України немає Європи. Польща була і залишиться адвокатом України", – додав він.

У той же час спікера Верхньої палати польського парламенту Богдана Борусевича здивували слова українського прем'єра: "Виникає питання, що далі з ПДЧ - планом шляху України до НАТО?".

"План мав бути прийнятий восени, під час натівського саміту в Ризі. Там поки що не йдеться про рішення щодо вступу до НАТО. У тому перехідному часі можна було б провести тестування, чи дійсно суспільство України проти НАТО. А це може багато змінити", - зауважив він.

У свою чергу польський європарламентар, член депутатської групи у справах України Марек Сівєц вважає, що "в дійсності не відбулося жодної драми".

"Україна буде співпрацювати із НАТО, буде це військова співпраця. Важливо, щоб ця ситуація не започаткувала ланцюжка несприятливих для європейського співробітництва жестів", - зазначив він.

"Тому що Україна незабаром починає переговори про новий договір щодо партнерства з ЄС. Ведуться зараз ділові розмови про візовий режим", - додав він.

Усі польські політики наголошують, що багато в теперішній європейській політиці залежить від поведінки України. Зі свого боку Польща надалі заявляє про свою готовність сприяти Україні на її шляху до Європи.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування