Україна не визнала проросійський референдум у Придністров’ї

Понеділок, 18 вересня 2006, 18:16

Україна приєдналася до заяви Фінляндії від імені ЄС, яка головує в Європейському Союзі, у якій відмовляється визнати референдум у невизнаній Придністровській Молдавській Республіці.

Про це сказано в заяві фінського головування в Євросоюзі, передають Українські новини.

"ЄС обізнаний, що 17 вересня 2006 року у Придністровському регіоні Республіки Молдова пройшов референдум", - сказано в заяві.

ЄС, а з ним і Україна, вважає, що цей референдум суперечить визнаній на міжнародному рівні суверенності та територіальній цілісності Молдови.

"ЄС вважає, що ситуація в Придністров'ї не дозволяє здійснити вільне висловлення народної волі. Євросоюз ще раз повторює, що не визнає ані референдуму, ані його результатів", - сказано в заяві.

ЄС повністю підтримує територіальну цілісність Молдови і закликає сторони конфлікту терміново повернутися до столу переговорів у форматі "5+2" і працювати для вирішення Придністровського конфлікту.

У свою чергу прем'єр Віктор Янукович вважає, що проведення референдуму в невизнаній Придністровській Молдавській Республіці, в результаті якого більша частина громадян висловилася за приєднання Придністров'я до Росії, не вплине на подальші відносини між Україною та Молдовою.

Згідно з даними Центральної виборчої комісії Придністров'я, оприлюдненими в понеділок, у референдумі 17 вересня взяло участь 78,6% виборців від загального числа внесених у списки.

Із першого питання референдуму ("Чи підтримуєте Ви курс на незалежність Придністровської Молдавської Республіки і наступне вільне приєднання Придністров'я до Російської Федерації?") за висловилося 97,1%, проти - 2,3%.

Із другого питання ("Чи вважаєте Ви за можливе відмову від незалежності Придністровської Молдавської Республіки з наступним входженням до складу Молдови?") проти висловилося 94,6%, за - 3,4%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування