Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тарасюк нагадав, що Ющенко може "переступити" Януковича

Вівторок, 19 вересня 2006, 10:42

Заява прем'єр-міністра Віктора Януковича про неготовність України до виконання Плану дій щодо набуття членства в НАТО вплине на її просування в європейські інституції в найближчих строках, але не позначиться на довгостроковій перспективі.

Таку думку висловив міністр закордонних справ Борис Тарасюк в інтерв'ю газеті "Известия в Украине".

"По-перше, сам прем'єр підтверджує курс на членство в НАТО, по-друге, Віктор Янукович підкреслив, що уряд зацікавлений у виконанні існуючих постанов", - пояснив Тарасюк.

На його думку, "єдиний мінус - у тому, що в короткостроковій перспективі ми не одержимо сигналу від Ризького саміту в листопаді цього року щодо пропозиції приєднання до плану дій щодо членства в НАТО".

Міністр нагадав, що "прем'єр і уряд, відповідно до Конституції, не наділені такими повноваженнями в області зовнішньої політики, які має президент".

"Якщо, скажемо, уряд в особі прем'єра не захоче реалізовувати ті чи інші напрямки, то у президента є конституційні інструменти, що з легкістю можуть це перебороти", - додав він.

На запитання про перспективи відносин з Росією і про те, що багато російських ЗМІ налаштовані критично до Тарасюка, міністр відповів, що не вважає себе "подразником Росії".

"Є певна категорія російської політичної еліти, що не сприймає нічого, що пов'язано із захистом інтересів України. Вони вважають, що мають право говорити все, що завгодно, в Україні і за її межами, ображати як завгодно президента нашої держави, наші символи, наші ідеали", - зазначив Тарасюк.

"Вони вважають, що їм це можна, але якщо хтось виступає проти, якщо хтось вказує їм, що цього робити не можна, тоді - це для них ворог", - додав він.

За словами міністра, саме він рекомендував новообраним президенту Віктору Ющенку і прем'єру Януковичу здійснити свої перші візити на новій посаді до Росії.

"Скажіть, будь ласка, які ж тоді критерії, за якими мені клеять ярлики? Якщо я стою на сторожі інтересів України, то роблю щось протиправне, аморальне? Ні. Я дію відповідно до тих очікувань і тих обов'язків, що покладені на мене як міністра закордонних справ - захищати інтереси нашої держави", - заявив Тарасюк.

"Якщо я цього не буду робити, якщо буду намагатися бути хорошеньким для тих, хто фактично ображає нашу державу, наш народ, символи, главу держави, то хто я буду тоді? Я повинен робити свою справу. А моя справа полягає в тому, щоб забезпечити захист українських громадян за кордоном і захист українських національних інтересів", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...