Ющенку і Януковичу рядять якнайшвидше розмежуватися

Вівторок, 19 вересня 2006, 18:54

Політолог Вадим Карасьов вважає, що прем’єр Віктор Янукович зацікавлений у більш широких повноваженнях, але не збирається перебирати на себе частину сфери відповідальності президента.

На думку Карасьова, підписавши Універсал національної єдності, Янукович погодився з тим, що “політичний порядок денний для уряду сформував також і президент”, а це означає, що уряд несе відповідальність не тільки перед парламентською коаліцією, а й перед президентом.

Також політолог зазначив, що у зв’язку з відновленням діяльності Конституційного Суду і підготовкою законопроекту про Кабінет міністрів загострюється питання розмежування повноважень між різними гілками влади. “Ці питання постають у новому контексті”, – сказав Карасьов.

Крім цього, він підкреслив, що сьогодні економічна і соціальна політика уряду все більше критикується громадськістю, у свою чергу президент також висловив своє невдоволення діями уряду, “що прем’єр сприйняв на свій рахунок”.

На думку Карасьова, це додатково спонукає до якнайшвидшого розмежування повноважень між прем’єром і президентом.

Водночас директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський вважає, що президент Віктор Ющенко і Янукович зацікавлені в розмежуванні сфер впливу задля уникнення конфліктів надалі при здійсненні своєї діяльності.

"І президент, і прем`єр-міністр гостро зацікавлені в тому, щоб якнайшвидше були ухвалені закони про Кабінет міністрів і про президента, щоб їхні повноваження і сфери відповідальності були розмежовані. Інакше конфлікти будуть нескінченні", - сказав Погребінський.

Політолог вважає логічним, що і президент, і прем`єр зацікавлені у співпраці.

"Нікому з них не потрібна війна. Для Януковича важливо довести, що його уряд є ефективним і професійним, щоб вирішувати завдання соціально-економічного розвитку країни, а будь-які конфлікти створюватимуть йому проблеми для вирішення цього завдання. Ющенко опинився в одному човні з Януковичем, тому він також зацікавлений в досягненні прем`єр-міністром цього завдання", - пояснив він.

Погребінський радить політикам “не шукати якийсь виклик в заяві про необхідність розмежувати сфери впливу між президентом і прем`єром".

"Всі скандали і демарші, пов`язані із заявою Януковича в Брюсселі про відстрочення приєднання до Плану дій про членство України в НАТО, штучні. Заяви Януковича в Брюсселі – це відверта політика. Адже всі – і президент, і "Наша Україна", знали, що справи йдуть саме так. Але хтось повинен був про це сказати відкрито. Якби він (Янукович) продовжував політику наведення туману, то він міг нічого не говорити про це", - вважає політолог.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування