ЯНУКОВИЧ УЖЕ ЗІБРАВСЯ ВІЗУВАТИ УКАЗИ ЮЩЕНКА

Середа, 20 вересня 2006, 15:03

Низка актів, які будуть видаватися президентом, можуть бути недійсні без підпису прем'єра і міністра, відповідального за виконання цього акту.

Така норма передбачена в законопроекті про Кабінет міністрів, що розглядався на засіданні уряду в середу.

Як повідомив журналістам віце-прем'єр Дмитро Табачник, передбачається, що підписами прем'єра і профільного міністра будуть скріплюватися акти президента, видані ним при виконанні повноважень, визначених пунктами 5, 18, 21 і 23 частини 1 ст. 106 Конституції.

Табачник повідомив, що даний механізм контрасигнації вже більше 200 років використовується в конституційній практиці європейських держав, а також зачитав журналістам уривок з пояснення терміну "контрасигнування" в сучасній юридичній енциклопедії України.

За його словами, "світова практика контрасигнації означає, що без такого критерію акт не може набрати чинності".

"Це встановлює саме механізм співпраці між президентом і Кабінетом міністрів, що передбачає відповідальність уряду за реалізацію актів президента і попереднє відпрацьовування тих актів, що містять у собі витрату бюджетних коштів, додаткове навантаження на бюджет і т.ін.", - сказав Табачник.

Водночас Табачник відзначив, що змусити прем'єра або міністра до підпису можна тільки шляхом переконання.

Якщо це не вдасться, тоді, за словами Табачника, у президента залишається право ініціювати перед парламентом питання про відповідальність Кабінету міністрів або про ухвалення резолюції недовіри уряду.

На засіданні в середу Кабмін ухвалив рішення доопрацювати проект закону "Про Кабінет міністрів".

Доопрацьований законопроект з урахуванням висловлених на засіданні пропозицій буде винесено на остаточне затвердження на наступне засідання Кабінету міністрів, повідомляє прес-служба уряду.

Ліга, Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування