Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Поки Грузія наближається до НАТО, Україна "гальмує"?

Середа, 20 вересня 2006, 16:44

У НАТО спростовують інформацію про те, що ще нинішнього літа в альянсі було ухвалено рішення не запрошувати Україну приєднатися до Плану дій щодо набуття членства.

"Таке рішення не ухвалювалося", - сказав у середу в Брюсселі чиновник НАТО, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Так він прокоментував інформацію, розповсюджену низкою ЗМІ із посиланням на президента неурядової організації "Проект перехідних демократій" Брюса Джексона.

Він заявляв про те, що ще до заяви голови українського уряду Віктора Януковича про неготовність України приєднатися до ПДЧ, члени НАТО ухвалили рішення не запрошувати Київ до цього плану.

За словами представника НАТО, дана інформація викликала крайній подив в альянсі. "Нічого не було", - ще раз підкреслив він.

У той же час, на думку західних експертів, Грузія має шанс вже в четвер під час зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Нью-Йорку одержати запрошення до так званого "інтенсивного діалогу".

За надання Грузії такої можливості, кінцевою метою якої є членство в альянсі, говорить і те, що ці плани мають надзвичайно високий рівень підтримки населення.

"У нас в Грузії питання НАТО є, можливо, єдиним, з приводу якого в суспільстві панує широкий консенсус. За приєднання до НАТО виступає уряд, опозиція і недержавні організації. За опитуванням, більше 70% грузинів підтримують вступ країни в НАТО", - сказав в інтерв'ю Радіо "Свобода" заступник міністра іноземних справ Грузії Георгій Маджґаладзе.

Незважаючи на таку підтримку, уряд і недержавні організації проводять велику інформаційну кампанію про НАТО.

Директор інформаційного центру НАТО в Тбілісі Торніке Шарашенідзе зазначає, що головна ідея інформаційної кампанії полягає в тому, що реформи потрібні не стільки для членства в НАТО, скільки для самої Грузії.

У той же час вашингтонська дослідниця з Інституту Гадсона Зейно Баран повідомила, що "зважаючи на те, що новий український уряд вирішив не робити вступ до НАТО своїм пріоритетом, і те, що цей вступ не має великої підтримки серед населення, підхід до України і Грузії вирішили розділити".

"Тепер Грузія буде просуватися далі, а Україна буде гальмувати", - вважає вона.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування