Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

АХМЕТОВ ЧЕРЕЗ ТРЕТІ РУКИ ВИКУПИВ ЩЕРБАНЯ?

Четвер, 21 вересня 2006, 10:22

Міністерство юстиції США направило в Україну низку запитів про походження 2 млн. дол., використаних екс-губернатором Сумської області Володимиром Щербанем як заставу для звільнення з-під арешту в США.

За інформацією достовірного джерела в правоохоронних органах, зазначена сума прийшла з рахунку, що має відношення до компанії System Capital Management, яка заявляє, що ніяких грошей на звільнення Щербаня не перераховувала, пише Комерсант-Україна.

Як відомо, 25 квітня 2005 року було порушено кримінальну справу проти Щербаня за підозрою у вимаганні, перевищенні службових повноважень та перешкоджанні здійсненню виборчого права громадян.

У травні 2005 року Міністерство внутрішніх справ оголосило його у міжнародний розшук. У жовтні 2005 року Щербань був затриманий у місті Майамі (штат Флорида, США) і згодом узятий під варту через порушення імміграційного законодавства.

На одному із судових засідань у січні цього року Щербань був звільнений з-під арешту під заставу в сумі 2 млн. дол. Гроші вніс адвокат Щербаня громадянин США Джордж Балан.

Опонентом екс-губернатора в суді з клопотанням про депортацію його в Україну виступає Департамент імміграційної і митної служби Міністерства юстиції США.

Для того, щоб зібрати інформацію, необхідну для участі в судовому процесі, зазначений департамент, а саме його підрозділ у місті Орландо (Флорида), став проводити власне розслідування фінансової діяльності Щербаня.

У середу джерело в правоохоронних органах повідомило, що в ході розслідування, американське відомство одержало банківські документи, в яких зазначено, що безпосередньо перед звільненням Щербаня з-під арешту на рахунок флоридської компанії Balan Company International (за даними того ж відомства, Джордж Балан має до неї безпосереднє відношення) у банку Wachovia Bank з рахунку, що має відношення до української компанії System Capital Management у кіпрському банку Cyprus Popular Bank Ltd, надійшли 2 млн. дол.

За словами джерела, одержавши дану інформацію, Департамент імміграційної і митної служби звернувся до українських слідчих органів із проханням встановити, чи була зазначена сума переведена в законному порядку, і надати відповідні документи.

Так, з липня поточного року в Україну було спрямовано кілька таких запитів. Про відповідь української сторони поки нічого невідомо.

У департаменті корпоративних комунікацій компанії System Capital Management повідомили, що компанія ніколи не надавала коштів для внесення застав з метою звільнення з-під арешту будь-кого і "ніяк не пов'язана з компанією Balan Company International".

Утім, за словами адвоката екс-голови Донецької облради Бориса Колесникова Анатолія Коржева, саме таку суму (до 10 млн. грн.) компанія System Capital Management готова була внести як заставу за звільнення з-під арешту його підопічного в 2005 році.

Розслідуванням справи Щербаня займається Генпрокуратура. У середу голова її прес-служби Олексій Бебель заявив, що відомство не уповноважене поширювати інформацію про міжнародне співробітництво по розслідуванню кримінальних справ.

Бебель нагадав, що всі справи, порушені проти колишнього губернатора, знаходяться в стадії досудового слідства – відповідно, вся інформація про них є слідчою таємницею.

У Balan Company International у середу був включений автовідповідач. У Міністерстві юстиції США докладний коментар пообіцяли надати пізніше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...