Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На "стрілку" з Москвою Україні радять йти з Євросоюзом

Четвер, 21 вересня 2006, 10:42

Україні слід залучити до газових переговорів з Росією Європейський Союз.

Таку думку висловила дослідниця вашинґтонського Інституту Гадсона Зейно Баран в інтерв'ю Радіо "Свобода".

"Щоб мати впевненість у тому, що вони платять справедливу ціну, українці мали б залучити до переговорів із Росією Європейський Союз – щоб мати впевненість у тому, що ціна відповідає правилам Європейської енергетичної хартії та правилам ринкової економіки, так, як їх розуміють у європейських країнах", - зазначила вона.

"Гадаю, зараз навіть самі українці усвідомлюють, що вони платять за газ нижчі ціни, ніж ринкові... На нашу думку, вона має коливатися в межах 110-130 доларів за тисячу кубометрів", - додала Баран.

На питання, чи не стане перешкодою до залучення європейських країн існування такої компанії, як "РосУкрЕнерго", експерт висловила думку, що "присутність "РосУкрЕнерго" як головного постачальника газу завжди ховає у собі небезпеку".

Зокрема, через те, "що завдяки своєму контролеві над цією компанією "Газпром" намагатиметься виторгувати в України її газотранспортну систему чи інші стратегічні енергетичні активи в обмін на дешевші ціни".

"Новому уряду варто переконати світову інвестиційну спільноту в тому, що газові справи будуть вирішуватися прозоро, і продемонструвати більшу відкритість, щоб завоювати довіру європейських енергетичних ринків", - вважає Баран.

Як приклад вона навела балтійські країни, "які мали схожі проблеми: залежність від російських енергоносіїв, ціни і навіть припинення постачання енергії".

"Але вони зуміли пристосуватися до вищої ціни і при цьому зберегли свою суверенність, незалежність та контроль над своїми важливими активами", - підкреслила експерт.

Зейно Баран є директором Центру євразійської політики й дослідницею Інституту Гадсона у Вашинґтоні, фахівцем із питань енергетичної геополітики.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування