Мороз хоче, щоб Україну продовжували моніторити

Понеділок, 25 вересня 2006, 18:37

Спікер Олександр Мороз виступає за збереження моніторингу Парламентської Асамблеї Ради Європи до тих пір, поки процеси в Україні не відповідатимуть демократичним європейським стандартам.

Про це він сказав під час зустрічі з головою експертної групи Інституту Монте-Карло з міжнародних досліджень, колишнім генеральним секретарем Ради Європи Вальтером Швіммером.

У ході бесіди відбувся обмін думками щодо реформування українського законодавства про прокуратуру у частині нагляду над захистом прав і свобод людини з урахуванням змін до Конституції України, ухваленим 2004-го року.

"Ваша увага до українського законодавства, зокрема, яке стосується роботи органів прокуратури, дуже корисна і відображає стурбованість ПАРЄ статусом і функціями прокуратури в Україні", - сказав Мороз, звертаючись до Швіммера.

В Україні, зазначив він, зараз стабільна політична ситуація, що "дозволяє Верховній Раді впроваджувати реформи".

Однією із цих реформ Швіммер назвав "внесення змін до законодавства про систему роботи прокуратури в Україні".

За його словами, саме тому він очолив експертну групу Інституту Монте-Карло з міжнародних досліджень, яка вивчала цю проблему.

На думку Швіммера, у разі вдосконалення системи роботи прокуратури "це буде важливим кроком уперед, і ці зміни відповідатимуть європейським стандартам".

"Незалежність прокуратури, яка перебуватиме у судовій системі буде дуже важливою для України", - сказав він.

"Віднесення незалежної прокуратури до судової гілки влади – це позитивний крок", - сказав Мороз.

Він також повідомив, що під час зустрічі з президентом також обговорював питання про функції прокуратури.

Спікер відзначив, що, враховуючи тривалий процес змін до Конституції, було б доцільно законодавчо врегулювати деякі моменти роботи органів прокуратури, спираючись на чинні норми Конституції.

На його думку, ухвалити відповідні закони можна було б протягом півроку. "Це була б і відповідь на вимоги європейських інституцій щодо приведення вітчизняного законодавства до європейських стандартів", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...