Брюссель досі вивчає лист Януковича Схефферу

Вівторок, 26 вересня 2006, 11:42

Після заяв прем'єра Віктора Януковича у Брюсселі Україна втратила час для приєднання до Плану дій щодо здобуття членства в НАТО.

Про це сказав посол Німеччини в Україні Райнхард Шеферс в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

"Мова може йти хіба що про втрату часу. Утім, участь у ПДЧ не означає автоматичного членства в НАТО. Багато хто вважає, що, приєднавшись до Плану дій, Україна вступить до НАТО через два роки. Це не відповідає дійсності", - сказав він.

Водночас посол відзначив, що розчарування від заяв Януковича "не було, адже були дані обіцянки співпраці України і НАТО".

На питання, як Німеччина оцінює зовнішню політику уряду Януковича, Шеферс відповів:

"Ми зараз спостерігаємо за урядом Януковича і займаємо вичікувальну позицію. У нас є певні очікування. Насамперед, це вступ до СОТ, імплементація програм співпраці з НАТО, підготовка до дуже важливих переговорів з Євросоюзом і дотримання митного режиму між Україною і Молдовою, співпраця з місією Євросоюзу з прикордонних питань".

Посол також відзначив, що в Брюсселі "уважно вивчили лист Януковича від 31 серпня, адресований генеральному секретарю НАТО Яапу де Хооп Схефферу".

"Янукович окреслив широкий спектр майбутніх політичних зв'язків України і НАТО. Це має для нас особливе значення. Важливо, щоб Україна продовжувала політику відкритих дверей щодо НАТО…Прем'єр-міністр назвав дуже багато сфер співпраці і вказав на низку довгострокових зобов'язань України перед альянсом", - сказав він.

На думку посла, другий візит Януковича до Брюсселю "важливий у плані встановлення особистих контактів перед найважливішими переговорами між Україною і ЄС, що почнуться з наступного року – саме тоді, коли Німеччина буде головувати в Європейському Союзі".

За його словами, переговори будуть вестися з приводу укладення розширеної угоди, яка у 2008 році має замінити чинний договір про партнерство і план дій між Україною і ЄС.

"Він окреслить нові рамки співпраці між Україною і Євросоюзом. Основним пунктом enhanced agreement стане створення зони вільної торгівлі. Крім того, потрібно буде укласти низку договорів, що наблизять українське законодавство до законодавства ЄС. Це будуть найскладніші і відповідальніші переговори, які коли-небудь вела Україна. У більшому або меншому ступені вони будуть стосуватися кожного громадянина вашої країни", - сказав Шефферс.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...