Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тарасюк виступив у Нью-Йорку і домовився про "побачення"

Вівторок, 26 вересня 2006, 12:17

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк закликав країни визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом проти українського народу.

Про це він заявив на 61-ій сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, повідомляє Ліга з посиланням на керівника прес-служби МЗС Андрія Дещицю.

За словами Тарасюка, це мало б винятково важливе значення для всіх країн, що сповідують принципи демократії і гуманізму, і стало б доказом вірності своїм міжнародним зобов'язанням.

Також таке рішення підтвердило б готовність світу протистояти будь-яким проявам тоталітаризму, масових і грубих порушень прав людини, новим випадкам геноциду, що, "на жаль, дотепер не викоренені".

Тарасюк подякував країнам, парламенти яких визнали Голодомор актом геноциду проти українського народу і відали почесті його жертвам. Він зазначив, що ухвалення таких рішень знаходить позитивний відгук в Україні й одержує широкий міжнародний резонанс.

Міністр висловив вдячність країнам, що підтримали пропозиції України про включення питань затяжних збройних конфліктів у регіоні ГУАМ і їхні наслідки для міжнародного миру і безпеки до порядку денного 61-й сесії Генассамблеї ООН.

Із трибуни ООН Тарасюк заявив, що Україна разом з міжнародним співтовариством не визнає легітимності нещодавно проведеного референдуму в Молдові, і підкреслив безпідставність спроб використання "косовського сценарію" як прецеденту для вимог незалежності самопроголошеними режимами.

Тарасюк підкреслив також, що Україна вважає честю бути обраною до складу Ради з прав людини і готова працювати в цьому органі разом з іншими державами.

"Зміцнення демократії, верховенства права, захисту прав людини, а також інших фундаментальних прав і свобод людини є фундаментальними основами зовнішньої і внутрішньої політики України", - зазначив він.

Під час Генасамблеї в Нью-Йорку Тарасюк також зустрівся з держсекретарем США Кондолизою Райс. Вони обговорили європейську і євроатлантичну інтеграцію України, що, як підкреслив міністр, залишаються основними пріоритетами зовнішньої політики.

Також він зазначив, що вступ України до Світової організації торгівлі є завданням, що має бути реалізоване до кінця 2006 року, повідомляють Українські новини.

При цьому Тарасюк запросив Райс відвідати Україну з візитом у зручний для неї час, Райс із вдячністю прийняла пропозицію.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування