Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мінздоров'я запустив закон про аптеки, рецепти і ліки

Вівторок, 10 жовтня 2006, 18:10

З 1 жовтня в Україні вступили в дію нові правила видачі рецептів і відпуску лікарських засобів в аптеках.

Про це у вівторок повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу Міністерства охорони здоров'я.

Згідно з повідомленням, з 1 жовтня знову вступив у дію наказ №360 про порядок виписування рецептів і відпуску лікарських засобів, виробів медичного призначення в аптеках зі змінами і доповненнями, що Мінздоров'я розробив разом з лікарями.

У результаті з наказу була виключена вимога щодо збереження протягом певного періоду низки реєстраційних бланків в аптеках.

Тепер аптекар повинен поставити на такому бланку штамп "відпущено" і може повернути його пацієнту; замість трьох форм рецептурних бланків залишилися тільки дві; стоматологам знову дозволили виписувати рецепти на лікарські препарати, а на рецептурних бланках заборонено розміщувати рекламу фармацевтичних компаній.

Як йдеться у повідомленні прес-служби, нова редакція наказу №360 "значно спростила процес виконання діючого законодавства в сфері виписування рецептів і відпущення ліків аптечними установами в порівнянні з попереднім наказом №417".

Наказ №360 не впливає на рецептурний або безрецептурний статус будь-яких лікарських засобів, тому що це визначається іншими нормативно-правовими актами.

"Вступ у дію 360-го наказу ніяк не обмежує доступність лікарських препаратів населенню. Громадяни України, як і раніше, можуть купувати в аптечній мережі необхідні лікарські препарати", - йдеться у повідомленні.

Як відомо, наказом №360 Мінздоров'я планувало з 20 жовтня 2005 року удосконалити порядок виписки, збереження, обліку і знищення рецептурних бланків і вимог-замовлень.

Однак цей наказ викликав неоднозначну реакцію громадськості і представників медичної галузі, і його дія була призупинена до 1 червня, а потім до 1 жовтня 2006 року.

До цього часу над змінами до наказу працювала група фахівців, було проведено обговорення між лікарями, виробниками, споживачами і широкою громадськістю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування