Янукович заганяє пенсіонерів у тінь?

Середа, 11 жовтня 2006, 11:13

Бажання уряду обмежити розмір пенсії для працюючих пенсіонерів призведе до того, що більшість з них залишать роботу або перейдуть на "чорну" оплату праці.

Намагаючись покрити дефіцит Пенсійного фонду, Кабінет міністрів пропонує на 2007 рік встановити межу пенсійних виплат для працюючих пенсіонерів, пише "Дело".

Відповідно до проекту держбюджету на 2007 рік, працюючий пенсіонер не зможе одержувати зарплату більшу, ніж дві мінімальні пенсії, що складає 760 грн.

За словами першого заступника міністра праці і соціальної політики Лідії Дроздової, передбачуване обмеження не торкнеться значної кількості пенсіонерів.

За даними Мінпраці, в Україні близько 13 млн. пенсіонерів. Із них працюють лише близько 2 млн. осіб, тобто 18%. "Пенсію понад 760 грн. зараз одержують не так багато людей, і значних наслідків таке обмеження мати не буде", - сказала Дроздова.

Під час "гарячої лінії" Кабміну, яку Дроздова провела у вівторок, економіст одного з підприємств Маріуполя повідомила: "Середній вік працівників на нашому заводі 53 роки. Пенсія у багатьох із них зараз понад тисячу гривень".

У свою чергу головний бухгалтер страхової компанії з Луганська Лідія Лісовцева, що також подзвонила, додала: "Я - працюючий пенсіонер. Із моєї зарплати в 1200 грн. держава зараз одержує близько 560 грн. у вигляді відрахувань у соціальні фонди".

"Якщо буде обмеження по пенсіях, більшість пенсіонерів будуть працювати нелегально й одержувати зарплату "чорним налом". Таким чином, держава втратить відрахування в пенсійний фонд у тому числі", - сказала вона.

На думку першого заступника голови комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Ярослава Сухого, Кабміну варто було б переглянути умови виходу на пенсію працівників низки галузей і підвищити пенсійний вік для них.

"Із 2004 по 2006 роки ми догралися до того, що Пенсійний фонд має дефіцит у десятки мільйонів гривень. Щоб покрити дефіцит, потрібно або на якийсь час заморозити ріст пенсій, або підвищувати пенсійний вік. Однак робити це потрібно поступово, щораз підвищуючи планку на рік", - сказав він.

На думку Сухого, межа працездатного віку в Україні повинна складати 60 років для жінок і 65 для чоловіків. На даний час - 55 і 60 років відповідно.

У свою чергу Дроздова заявила, що питання про підвищення пенсійного віку на сьогоднішній день на порядку денному не стоїть.

"Ми знаємо, що пенсійний вік у Європі вищий, ніж в Україні, і його збираються підвищити ще. Однак потрібно брати до уваги наші умови. У нас інша тривалість життя і не такі умови для лікування і реабілітації", - сказала вона.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...