Кравчук лякає кризою і роздвоєнням

Середа, 11 жовтня 2006, 11:35

Перший президент Леонід Кравчук вважає, що на сьогоднішній день в Україні відсутня єдина виконавча влада.

"Ситуація дуже складна. Не просто кризова, а небезпечна. Тому що єдиної виконавчої влади немає. Сьогодні є дві гілки виконавчої влади, одна — прем'єрська, інша — президентська", - сказав Кравчук в інтерв'ю "Делу".

Говорячи про заяву "Нашої України" про перехід в опозицію, він сказав:

"Ну яка може бути опозиція з "Нашої України"? Влади до влади? Якщо "Наша Україна" піде в політику протидії, а з нею і Ющенко, тоді це буде означати, що одна частина влади знаходиться в опозиції до іншої, тобто відбудеться боротьба всередині влади".

"Щодо Юлії Тимошенко — от це реальна опозиція... А якщо БЮТ об'єднається з "Нашою Україною", вийде так: одна частина опозиції у владі, інша — не у владі, і разом вони утворять єдину позицію. Але вона не може бути єдиною. Так що криза політична очевидна, причому глибока і небезпечна політична криза", - додав Кравчук.

У зв'язку з цим екс-президент пропонує Віктору Ющенку скласти повноваження почесного голови Блоку "Наша Україна".

"У даному випадку іншого виходу немає. Або став президентом, якого цікавить вся Україна, і, якщо мова йде про підписання якихось документів, указів, законів, то не треба керуватися опозиційними настроями, варто враховувати інтереси країни", - сказав він.

Говорячи про взаємодію всіх галузей влади, Кравчук відзначив, що прем'єр, президент і спікер парламенту "намагаються знайти спільну мову".

"Я думаю, що інтереси країни, народу будуть для них вище, ніж політичні амбіції. І вселяє надію те, що вони знайдуть якісь формули взаємодії, необов'язково в рамках широкої коаліції. Можуть бути й інші формули", - додав він.

Водночас він не згодний з думкою, що прем'єр Віктор Янукович надає перевагу авторитарному стилю правління, зокрема, щодо звільнення "помаранчевих" губернаторів.

"Навпаки, він діє дуже толерантно, обґрунтовано. Запрошував навіть президента прийти на засідання уряду, послухати економічний аналіз у цих областях. Янукович не керувався в даному випадку якимись політичними мотивами, він виніс це на уряд, звернувся до президента", - сказав Кравчук.

"От якби, скажімо, Янукович ухвалив якесь рішення самостійно, тоді я міг би говорити про авторитарність. У даному випадку усе вирішується на демократичних засадах, і жодної авторитарності тут нема, це я можу підтвердити", - додав він.

Кравчук також відзначив, що зустріч колишніх президентів України з нинішнім може відбутися з ініціативи Віктора Ющенка.

"Думаю, що тут повинен виявити ініціативу чинний президент. Це єдина можливість. Тобто навіть якби я захотів, то в мене на сьогоднішній день немає стільки повноважень. Ющенко при владі. Якби він побажав зустрітися з нами і послухати то, як ми оцінюємо ситуацію, я думаю, така зустріч відбулася б", - сказав він.


Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:26
Рада підтримала законопроєкт, який пропонує не розділяти хлопців і дівчат на предметі "Захист України"
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Суд визнав нелегітимною раду з підтримки кінематографії бізнес-партнера Єрмака
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
Усі новини...