Ющенко відправив енергетику на продаж?

Четвер, 12 жовтня 2006, 10:42

Україна може відновити приватизацію електроенергетики, припинену напередодні президентських виборів 2004 р.

Президент Віктор Ющенко доручив уряду роздрібнити компанію-монополіста, якій були передані всі державні енергоактиви, пишуть "Ведомости".

У вівторок Ющенко скасував указ свого попередника Леоніда Кучми "Про заходи для підвищення ефективності управління електроенергетичним комплексом", підписаний у січні 2004 р.

Документ, по суті, припиняв приватизацію українських енергокомпаній. Усі активи були передані в НАК "Енергетична компанія України".

За даними Мінпаливенерго, її частка у реалізації електроенергії на оптовому ринку країни склала близько 40%, на ринку послуг з передачі і постачання електроенергії — 62%. Річний оборот компанії, за оцінками представників парламентського комітету з ПЕК, — $2-3,5 млрд.

"Енергетична компанія" створювалася для управління фінансовими і товарними потоками напередодні президентських виборів 2004 р., думає експерт Центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Саприкін.

Тепер же, після ліквідації компанії, її активи можуть бути виставлені на продаж, вважає чиновник Фонду держмайна України.

На його думку, приватизація виправдана, адже український бюджет 2007 р. спланований з дефіцитом у розмірі близько $2 млрд.

"В України залишилося мало підприємств, які можна вигідно продати. Електроенергетика в цьому сенсі — клондайк", — сказав він. Перешкодити цьому може тільки Верховна Рада, яка повинна буде затвердити програму приватизації, додає співрозмовник "Ведомостей".

Але ліквідувати дефіцит у такий спосіб не вийде, вважає віце-президент компанії "Ренесанс Капітал Україна" Сергій Алексєєнко. "Адже вартість обленерго і генеруючих компаній складає мільйони, а не мільярди доларів, це не "Криворіжсталь", — пояснив він.

Купити енергоактиви в Україні хотіло РАТ "ЄЕС Росії". У середу представник холдингу Марита Нагога сказала, що РАТ подумає про купівлю, якщо активи будуть виставлені на продаж.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...