Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мороз зібрався відібрати у Ющенка зовнішньополітичну мітлу

Четвер, 12 жовтня 2006, 10:44

Найближчим часом фракції, які входять до антикризової коаліції, мають намір зайнятися розробкою законопроекту про основи зовнішньої політики України.

Про це повідомляє Комерсант-Україна з посиланням на джерела в Соцпартії. Згідно з їх інформацією, вже найближчого вівторка фракція буде розглядати питання про співвідношення прав президента і Кабінету міністрів при формуванні зовнішньої політики.

Видання відзначає, що зараз повноваження президента в зовнішньополітичних питаннях регламентуються Конституцією. Ст. 106 говорить про те, що президент "представляє Україну в міжнародних відносинах, проводить керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори й укладає міжнародні договори".

У свою чергу Верховна Рада "визначає положення внутрішньої і зовнішньої політики", а Кабінет міністрів, згідно ст. 116, "забезпечує державний суверенітет і економічну незалежність України, проведення внутрішньої і зовнішньої політики держави, виконання Конституції і законів України, актів президента".

Джерело в СПУ повідомило, що будуть переглянуті і ці положення Основного закону, однак конкретизувати зміни він відмовився.

Нескладно припустити, що будь-які зміни Віктором Ющенком схвалені не будуть. Секретаріат президента категорично заявляє, що зовнішню політику буде визначати саме глава держави.

Разом з тим, у комітеті з іноземних справ уже готові до того, що найближчим часом вони ознайомляться з відповідною ініціативою.

"Думаю, спроби змінити через парламент існуючі основи зовнішньої політики будуть неминуче, але чи вдасться це: поживемо – побачимо", – заявив перший заступник голови комітету бютівець Олег Білорус, який, нічого не знаючи про ініціативу СПУ, уже подав на розгляд комітету свій "законопроект про зовнішню і внутрішню політику, що буде розглянутий за будь-яких обставин".

На думку колеги Білоруса по фракції Дмитра Видріна, в Україні тільки парламент може формувати зовнішню політику, а президент є просто гарантом виконання того курсу, що визначається Верховною Радою.

"Тому ніякого перерозподілу між президентом і Кабміном бути не може, це різні механізми", – переконаний Видрін. "Я такого законопроекту не бачив, не знаю і про законопроект соціалістів. Того, що є в Конституції, цілком вистачає для роботи Верховної Ради", - вважає він.

Із цим твердженням категорично не погоджується член фракції Партії регіонів Тарас Чорновіл. Він вважає, що зовнішній і внутрішній курси країни повинні визначатися після кожних парламентських виборів.

У свою чергу, проти ревізії основ зовнішньої політики виступає "Наша Україна", заявляючи, що в Конституції виписані всі необхідні положення.

На думку політолога Андрія Єрмолаєва, ст. 106 Конституції, в якій йдеться про повноваження президента, не передбачає того, що "президент що-небудь розробляє", це право належить Верховній Раді.

"Зараз є факт невиконання конституційної вимоги: парламент зобов'язаний визначати основні положення внутрішньої і зовнішньої політики. Ми з 1996 року жили за неписаною Конституцією, де в президента було право не тільки представляти, але і визначати. Зараз повернення до цієї проблеми логічно обґрунтовано", – вважає він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування