Янукович зробить молоко дорожчим, щоб у дітей повипадали зуби?

Четвер, 12 жовтня 2006, 11:34

З 1 січня наступного року уряд ліквідує дотації і пільги з ПДВ для виробників молока і м'яса.

Скасування держпідтримки з початку наступного року і введення 12% ПДВ викликало хвилю обурення серед великих переробників молока, пише "Дело".

У середу голова профільної Асоціації "Укрмолпром" Василь Бондаренко заявив, що відсутність дотацій поставить під загрозу існування невеликі господарства: "Люди живуть за рахунок молока, їх залишили напризволяще".

На даний час виробники одержують дотації через переробників. При складанні закупівельної ціни сума дотації вкладалася в неї. При цьому переробники запевняють, що суми держпідтримки "не осідали" у них, а направлялися виробнику.

"98% дотацій надходять адресату. Є невеликий перехідний залишок коштів - деякі господарства можуть не одержати дотації через якість продукції, що здається, або просто через недбалість", - пояснює директор підприємства "Мілкіленд Україна" В'ячеслав Рєков.

"Після скасування дотацій ми не тільки не зможемо завоювати зовнішні ринки, але навіть внутрішня галузь виробництва молочної продукції може повністю припинити своє існування", - пророкує Рєков.

За його словами, великі господарства з виготовлення молочної продукції, ті, хто сьогодні випускає близько 20-30 тонн молока, ще зможуть функціонувати на ринку, але ті виробники, що здавали до 1 тонни молока, зникнуть взагалі. Він також підкреслив, що скасування дотацій призведе до подальшого скорочення поголів'я.

Зі свого боку Бондаренко заявив, що "Асоціація звернулася до усіх фракцій, ми сподіваємося, що буде створена група підтримки". "Не потрібно збільшувати податковий прес, оскільки виросли ціни на енергоносії", - пояснив він.

У свою чергу представники фермерських господарств переконують, що обвал закупівельних цін на молоко у 2006 році засвідчив те, що переробники піклуються не про виробників, а винятково про свою рентабельність.

"У нас у Вінницькій області доходило до того, що за літр молока пропонували по 30 копійок. Так нехай пояснять переробники, як у цій смішній ціні умістилася дотація держави?", - запитує Віктор Черепинський, фермер з Мурованокуриловецького району.

У середу також стало відомо, що комітет з питань аграрної політики і земельних відносин Верховної Ради ініціював закон, що повинен буде продовжити пільги по ПДВ для сільгоспвиробників ще на 1 рік. При цьому джерело в Мінфіні відзначило, що така ініціатива негативно оцінюється у відомстві.

Секретар парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Василь Сільченко також висловив сумнів, що депутати прислухаються до учасників ринку.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування