Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович скривдив американців. І затягнув СОТ?

П'ятниця, 13 жовтня 2006, 11:01

Через обмеження експорту зернових можливий перегляд термінів вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ).

Про це пише "Комерсант-Україна", посилаючись на думку експертів.

Видання нагадує, що на початку жовтня Кабмін увів обов'язкове ліцензування зовнішньоекономічних контрактів на експорт з України пшениці і суміші пшениці і жита (меслина).

Реклама:

А 11 жовтня були затверджені експортні квоти на пшеницю, ячмінь, кукурудзу, жито і меслин.

За даними зернотрейдерів, вони в чотири-п'ять разів менше законтрактованих обсягів постачань.

За словами президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, збитки зернотрейдерів від простою судів, змушених чекати видачі ліцензій, на вчорашній день склали близько $1,5 млн.

ВІДЕО ДНЯ

"Щодня вони зростають на 400 тисяч доларів",– повідомив він.

У четвер зернотрейдери повідомили про намір оскаржити рішення уряду в Господарському суді.

Також у четвер увечері посол США на Україні Вільям Тейлор прибув до Мінагрополітики.

Тейлор повідомив міністру агрополітики Юрію Мельнику про те, що в результаті дій українського уряду по обмеженню експорту зернових з України, американські інвестори зазнали серйозних збитків.

"Юрій Мельник роз'яснив Тейлору, що рішення по обмеженню експорту зерна було ухвалено з метою попередження дефіциту зернових на внутрішньому ринку. Сторони залишилися задоволені зустріччю",– повідомили в прес-службі Мінагрополітики.

Утім, у посольстві США результати зустрічі Тейлора і Мельника оцінюють інакше, відзначає видання.

"Ми закликаємо уряд України не обмежувати експорт у той час, коли в країні немає ознак критичного дефіциту зерна",– заявив прес-аташе посольства США на Україні Джон Салліван.

За його словами, Сполучені Штати стурбовані недавнім рішенням Кабміну про введення ліцензування і квотування експорту зернових з України.

"Запровадження таких заходів може негативно вплинути на інвестиційний клімат в Україні, може викликати недовіру до зусиль України в напрямку подальшої лібералізації торгівлі",– сказав Салліван.

Козаченко впевнений, що невдоволення таких країн, як США, діями українського уряду буде мати серйозні наслідки. "Через це цілком може затягтися процес вступу України до СОТ",– заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування