За рік ПАРЄ може припинити моніторити Україну

П'ятниця, 13 жовтня 2006, 13:02

У жовтні 2007 року Парламентська асамблея Ради Європи може припинити моніторинг України, заявляє співдоповідач моніторингового комітету ПАРЄ Ганне Северінсен.

"Моніторинг не має тривати безкінечно. Але розвиток подій в інших країнах переконує нас, що краще зробити роботу, завершити її, аніж поспішати закінчити моніторинг без справжніх гарантій, що все вже добре. Тож я сподіваюсь і очікую, що у жовтні наступного року ми зможемо припинити моніторинг", - сказала вона в інтерв’ю Радіо "Свобода".

Говорячи про розкриття вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, Северінсен зазначила, що це "не є обов’язковою передумовою для зняття моніторингу".

"Але ми дивитимемось, як просувається пошук замовників: як ведеться розслідування, чи справді наявна воля, щоб знайти тих, хто стояв за цим убивством, чи справді влада бажає знайти їх. Досі цього не зроблено", - сказала вона.

Северінсен також зазначила, що ПАРЄ відзначає позитивні зрушення у ситуації зі свободою слова в Україні, проте Україна, на думку Асамблеї, "дуже потребує суспільного мовлення."

"І це одна з речей, на якій ми наголосимо у нашому звіті... Однією з проблем ЗМІ зараз, можливо, є те, що ви насправді не знаєте, хто є власником різних каналів, і хто за ними стоїть", - додала вона.

Говорячи про зовнішньополітичний курс України, Северінсен зазначила, що поки не бачить особливих загроз у зв’язку з позицією уряду у цьому питанні.

"Поки прем’єр-міністр задекларував, що він за шлях до Європи, і що він хоче, щоб українське законодавство відповідало Копенгагенським критеріям, тож поки я вважаю, що все йде добре", - сказала вона.

Щодо перспектив України набуття членства в ЄС, співдоповідач моніторингового комітету ПАРЄ сказала:

"Всюди, де я буваю, я кажу: тут точкою відліку є твердження: Україна – європейська країна. І якщо Україна виконає Копенгагенські критерії, то безумовно, вона має бути частиною Європи".

За її словами, більша частина світу була також "трохи здивована результатом" новим урядом Віктора Януковича.

"Але я маю сказати про те, що бачила в інших країнах з молодою демократією: іноді трапляються дивні зміни. Наприклад, ті, що були свого часу героями, починають співпрацювати з тими, кого вони ненавиділи два роки тому. Отже, Україна – не єдина країна, яка раптом відкриває для себе, що демократія – то щось не зовсім просте", - зазначила Северінсен.

"Усі ми маємо проблеми, однак я впевнена, що після помаранчевої революції український народ відчув смак тієї ідеї, що вони можуть змінювати стан справ... Це непроста ситуація, але, я гадаю, ви повинні, все ж-таки, намагатися бути оптимістами і казати: “Що ж, завжди складно починати. Але це демократія, яка не є досконалою. Треба сподіватися, що буде краще”, - сказала вона.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування