Рада складає тест на прихильність до корупції

Середа, 18 жовтня 2006, 13:00

Верховна Рада має продемонструвати свою готовність боротися з корупцією, голосуючи за запропоновані Президентом відповідні законопроекти.

Про це заявив міністр юстиції Роман Зварич, представляючи у Верховній Раді шість законопроектів, які стосуються боротьби з корупцією.

Зварич підкреслив, що це "цілісний пакет законів і не приймати один із цих шести законів - це рівнозначно тому, щоб всі їх провалити".

Він сказав, що сьогодні у ВР "буде вирішуватися дуже просте питання – чи цей корпус готовий дійсно продемонструвати готовність, рішучість подолати це ганебне явище, яке називається корупцією, чи цей зал буде далі проводити всілякі політичні ігри і не піде цим курсом, який відповідає міжнародним нормам і стандартам".

Міністр наголосив, що його здивували масштаби поправок до президентських законопроектів, запропоновані науково-експертним управлінням ВР.

За його словами, зокрема, із 127 поправок лише близько 10 стосуються змісту законопроектів, а решта є, так звані, літературні поправки.

На думку Зварича, "штучно створюється враження недосконалості антикорупційних законопроектів, внесених президентом".

Він наголосив, що в листопаді передбачено проведення першого раунду оцінки України щодо стану дотримання європейських стандартів протидії корупції.

За словами міністра, зволікання з імплементацією цих стандартів може призвести до запровадження моніторингу та відповідних санкцій аж до призупинення членства України в Раді Європи.

Зварич наголосив, що важливо, щоб внесені президентом законопроекти "не стали заручниками політичної ситуації".

У відповідь голова Олександр Мороз запевнив, що "ніхто не давав вказівок науково-експертному управлінню ВР якимось чином з упередженням підійти до цієї справи".

За словами Мороза, у розмові з президентом він сказав Ющенку, що не потрібно сприймати це "як якийсь докір чи перетягування канату".

"Я домовився про таку схему, що ратифікуємо документи, але ведемо в дію разом із доопрацьованими і прийнятими законами", - повідомив голова ВР.

У свою чергу, голова комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Микола Джига повідомив, що комітет прийняв рішення про необхідність спрямувати дані законопроекти на доопрацювання.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування