Парламенту пропонують стерти сліди радянської влади з вулиць і заводів

Середа, 18 жовтня 2006, 13:06

До Верховної Ради внесено проект постанови, яким пропонується протягом трьох місяців з моменту прийняття постанови завершити повну ліквідацію символів і назв колишнього СРСР в Україні.

Автором проекту постанови, текст якого розміщений на сайті Верховної Ради, виступив член фракції БЮТ Левко Лук'яненко.

Зокрема, документом пропонується "органам місцевого самоврядування перейменувати населені пункти, вулиці, майдани, парки, підприємства комунальної власності, які містять в собі символи і назви колишнього СРСР".

"Міністерству оборони, МВС та іншим силовим структурам ліквідувати символи і назви колишнього СРСР в назвах військових частин, навчальних закладів", - зазначається у проекті постанови.

"Органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств і установ демонтувати пам'ятники, меморіальні дошки колишнім керівникам СРСР, КПРС у населених пунктах, на об'єктах державної та комунальної власності", - додається у документі.

Також проектом постанови пропонується "при перейменуванні населених пунктів, вулиць, майданів, підприємств, військових частин, навчальних закладів використовувати історичні назви, імена героїв національно-визвольних рухів, видатні події в історії України".

Водночас Кабінету міністрів рекомендується "затвердити у місячний термін, з часу прийняття постанови, заходи щодо остаточної ліквідації символів і назв колишнього СРСР в Україні".

У пояснювальній записці до проекту постанови Лук'яненко зазначив, що "реалізація передбачених проектом заходів сприятиме відновленню історичної справедливості, підняттю рівня національної свідомості українців, покращить обізнаність населення країни з історичною правдою та тією негативною роллю, яку зіграла радянська влада в Україні".

При цьому він зауважив, що "реалізація заходів, передбачених проектом постанови, не вимагає витрат з державного бюджету".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування