Президента звинувачують у спробі "обібрати" Януковича

Середа, 18 жовтня 2006, 13:30

Президентський варіант законопроекту "Про Кабінет міністрів України" спрямований на те, щоб мінімізувати можливість Кабінету міністрів самостійно реалізовувати свої конституційні повноваження.

Зі всього тексту проекту дотично випливає, що в Україні має бути два вищі органи виконавчої влади в особі президента та Кабміну, заявив керівник управління правового забезпечення секретаріату Кабінету міністрів Олександр Лавринович.

Зокрема, він привернув увагу до статті 11, яка передбачає схвалення програми діяльності Кабміну законом: "Це положення ставить програму Кабінету міністрів у повну залежність від волі президента, який, у разі ухвалення програми у формі закону, зможе накладати на неї вето".

Також Лавринович зауважив, що стаття "Відносини Кабінету міністрів із президентом" вступає в прямий конфлікт з Конституцією, "яка визначає Кабінет міністрів вищим органом виконавчої влади, і зобов'язує уряд не сприяти президенту у здійсненні ним повноважень, а керувати виконавчою владою в країні".

Крім того, представник секретаріату Кабміну сказав, що президентським проектом закону робиться спроба доповнити Конституцію в частині підстав для відставки Кабінету міністрів: "... Повноваження Кабінету міністрів припиняються у разі відставки більш ніж однієї третини членів уряду".

Лавринович також висловив здивування статтею 19 проекту закону, яка визначає, що до компетенції Кабінету міністрів відноситься реалізація політики інтеграції України в Європейський Союз: "Не зрозуміло, як в статутному акті, яким є закон "Про Кабінет міністрів", може декларуватися один з елементів зовнішньополітичного курсу держави".

Водночас, на думку представника секретаріату Кабміну, "питання контрасигнації носить у законопроекті примусовий характер": "Пропонується встановити фактично примусову норму, що акти глави держави "невідкладно скріплюються підписами прем'єра і міністра".

"У такому зобов'язувальному варіанті конституційна процедура втрачає сенс", - цитує слова першого заступника міністра Кабміну прес-служба уряду.

Також Лавринович висловив здивування тим, що "в президентському законопроекті додано 27 статей, якими робиться спроба визначити питання компетенції інших органів виконавчої влади (окрім Кабінету міністрів), зокрема міністерств та відомств".

"Не дуже зрозуміло, за якою логікою в законопроект, що має регламентувати діяльність вищого органу виконавчої влади, включені положення про інші органи виконавчої влади", - зазначив він.

"Складається враження, що цей законопроект готувався не для схвалення, а для протидії ухваленню урядового законопроекту", - резюмував Лавринович.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування