Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бойко підписався Європі, що Україна запасеться і газом, і нафтою

Четвер, 19 жовтня 2006, 09:45

Міністр палива й енергетики Юрій Бойко і комісар Європейської комісії з питань енергетики Андріс Пібалгс підписали спільний звіт України-ЄС щодо реалізації положень меморандуму про взаєморозуміння між Києвом і Брюсселем у сфері енергетики.

Церемонія підписання відбулася в середу в Брюсселі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Єврокомісія і Київ відзначили досягнутий у 2006 році прогрес. Зокрема, результатом роботи, проробленої за 9 місяців поточного року, сторони назвали взяті Україною на політичному рівні зобов'язання стосовно забезпечення відповідно до вимог директив ЄС про мінімальні запаси нафти.

Українська сторона також узяла зобов'язання стосовно істотного підвищення ефективності, прозорості і надійності своєї газотранспортної системи.

У цьому контексті визначені важливі проекти щодо реконструкції газової інфраструктури, а також питання встановлення на кордонах України станцій з обліку газу і нафти, з метою забезпечення фіскальної і комерційної прозорості.

У цих умовах, ЄС разом з ЄБРР і Європейським інвестиційним банком вивчає можливість фінансування першого пакету інфраструктурних проектів у сфері нафти і газу в 2006 році.

У цьому зв'язку, Єврокомісія надає надзвичайну важливість одержанню до кінця жовтня 2006 року підтвердження українською стороною готовності прийняти таке фінансування.

Сторони відзначили, що після газової кризи узимку 2005-2006 року ЄС висловив готовність надати ноу-хау й експертну допомогу для розробки і впровадження повномасштабного плану дій у відношенні істотного зниження рівня енергоспоживання в Україні.

У зв'язку з цим йдуть підготовчі роботи щодо проекту "Твіннінг" з метою надання допомоги національному агентству з питань енергозбереження в Україні.

Відповідно до підписаної угоди, Україна підтвердила зобов'язання щодо реформування газового сектору, як відносно транзиту палива, так і внутрішнього споживання. У цьому зв'язку ЄС надає Україні техдопомогу для визначення оптимальних варіантів реформування ГТС.

Україна і ЄС також відзначили, що дослідження щодо використання нафтопроводу Одеса-Броди в напрямку південь-північ і його продовження до Плоцька (Польща) свідчить, що за допомогою відповідного бізнес-плану цей проект може бути реалізований з технічної, економічної і природоохоронної точок зору.

У документі відзначається, що Україна і ЄС почали роботу над техніко-економічним обґрунтуванням можливостей постачань газу з каспійського регіону і Середньої Азії.

Київ також узяв зобов'язання і почав попередні заходи для підвищення безпеки на шахтах і проведення подальших реформ у вугільному секторі, включаючи приватизаційні процеси й удосконалення державної підтримки вугільної галузі з урахуванням норм ЄС і вимог СОТ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...