Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці стали більше цікавитися політикою

Четвер, 19 жовтня 2006, 17:46

Населення України стало більше цікавитися політикою.

Про це свідчать результати загальнонаціонального соціологічного дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" і фірмою "Юкрейн соціолоджі сервіс" з 1 по 10 жовтня.

Як повідомив керівник фірми "Юкрейн соціолоджі сервіс" Олександр Вишняк, якщо після парламентських виборів 2002 року зовсім не цікавилися політикою 29% опитаних, то зараз кількість таких людей зменшилося до 16%; у 2002 році дуже цікавилися політикою 11%, зараз - 18%.

Науковий керівник Фонду "Демократичні ініціативи відзначила, що в суспільній думці "є прогрес".

Так, у 2002 році 48% опитаних вважали, що їх особиста участь у виборах вплине на майбутнє України, зараз кількість таких людей збільшилася до 56%.

Крім того, у 2002 році 54% опитаних вважали, що вибори нічого не змінять, а 24% вважали, що ситуація покращиться. "Тобто песимізм був дуже великий", - відзначила соціолог. Зараз 36% вважають, що вибори нічого не змінять, а 32% упевнені, що вони поліпшать ситуацію.

На її думку, такі зміни в суспільній думці обумовлені подіями, пов'язаними з президентськими виборами 2004 року.

Разом з тим, велика частина населення (48%) вважає, що вибори проводяться тільки для видимості демократії, якої насправді в Україні немає.

Головною причиною, яка перешкоджає тому, щоб вибори стали дійсно демократичним механізмом, 47% опитані бачать у тому, що народні обранці не виконують передвиборних обіцянок , 24% - у відсутності постійного громадського контролю за діяльністю влади.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...