Росія вимагає від України відмовитися від НАТО і залишити флот, за 130 доларів?

П'ятниця, 20 жовтня 2006, 14:53

Росія вимагає від України низку політичних і економічних поступок в обмін на збереження ціни на газ у 2007 році на рівні 130 дол. за тисячу кубометрів.

Про це пише "Комерсант-Україна", посилаючись на свої джерела.

Москва вимагає якнайшвидшого проведення референдуму щодо вступу України до НАТО, продовження термінів перебування Чорноморського флоту РФ на території України після 2017 року, а також п'ятирічного співробітництва з компанією RosUkrEnergo.

За інформацією джерела, близького до проведення переговорів, ці пропозиції обговорювалися в Москві під час вересневої зустрічі президента Володимира Путіна з прем'єром Віктором Януковичем.

Саме тоді посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін повідомив про те, що обговорюються умови постачань газу по $130 за тисячу кубометрів.

Учасники ринку ПЕК назвали ці вимоги "збереженням" нинішньої ситуації на газовому ринку.

"Наш договір від 4 січня цього року і так укладений на п'ять років. Тому мова йде лише про виконання вже діючих домовленостей ",– пояснив у четвер прес-секретар "RosUkrEnrgo" Андрій Кнутов.

"Росія запропонувала Україні зберегти існуючу схему газових постачань",– сказало джерело в "Нафтогазі України".

Джерело видання в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго пояснило, що закупівля газу в Туркменії після "вересневого контракту 'Газпрому'" взагалі не обговорюється. Нагадаємо, що на початку вересня "Газпром" погодився протягом трьох років купити в Туркменії 162 млрд. кубометрів природного газу за ціною $100 за тисячу кубометрів.

У Партії регіонів стверджують, що такі умови з Росією їхні представники обговорювати не могли. "Чесно кажучи, для мене це все повна маячня. Договір укладено до 2017 року і якого чорта, скажіть мені, і хто взагалі може порушувати питання про його продовження зараз? Хто до нас звертався? Це порушення всіх міжнародних норм!" ,– заявив заступник керівника фракції Євген Кушнарьов.

Тим часом у "Нашій Україні" не виключають, що Віктор Янукович готовий виконати вимоги, поставлені російською стороною.

"Я думаю, перед Віктором Януковичем стоїть дуже важкий вибір – або бути патріотом, або продовжувати залишатися разом із усією партією кремлівським холуєм! Якщо прем'єр не навчиться посилати куди треба кремлівських яструбів, він стане політичним трупом", – заявив народний депутат Борис Безпалий.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування