Ющенко нагадає депутатам про користь СОТ

П'ятниця, 20 жовтня 2006, 15:31

Президент Віктор Ющенко сподівається, що Верховна Рада підтримає необхідними 226 голосами пакет його законопроектів, необхідних для вступу України до Світової організації торгівлі.

Про це заявив на брифінгу заступник голови секретаріату президента Олександр Чалий, повідомляють Українські новини.

"Президент буде вести консультації з цього питання з усіма політичними силами, які представлені в парламенті, і він виходить з того, що сьогодні, якщо ці закони будуть поставлені на голосування в парламенті, то будуть знайдені 226 голосів для ухвалення цих законів у невідкладному режимі", - сказав він.

"Це особливо необхідно щоб забезпечити наше приєднання до СОТ до кінця цього року", - додав Яценюк.

За його словами, президент для цієї мети проводить консультації з усіма фракціями Верховної Ради.

Чалий пояснив, що Ющенко вніс законопроекти за текстом аналогічні тим, які розробляються в Кабміні, щоб допомогти уряду в підготовці вступу України до СОТ.

За його словами, для того, щоб прискорити ухвалення цих законодавчих ініціатив президент скористався своїм конституційним правом і вніс їх як невідкладні.

За планами Ющенка, якщо Верховна Рада встигне ухвалити ці проекти законів, то Україна вступить до СОТ наприкінці 2006 або на початку 2007 року.

Чалий пояснив, що з погляду президента, саме цей законодавчий пакет є єдиною обставиною, яка відокремлює Україну від членства у СОТ, а ще 2 протоколи про взаємний доступ на ринки товарів і послуг, які Україна повинна підписати з Киргизстаном і Тайванем, є технічним питанням.

За його словами, вступ до СОТ пов'язаний з перспективою поглиблення співпраці з Європейським Союзом, оскільки вимоги членства у СОТ є умовою, необхідною для початку переговорів зі створення з ЄС зони вільної торгівлі.

"Якщо ми сьогодні будемо гальмувати вступ до СОТ, ми втратимо значну додаткову вартість у відносинах з ЄС... Ми не зможемо вивести наші відносини з ЄС в економічній площині на якісно новий рівень, а зона вільної торгівлі з ЄС - це серйозний стимул для нашого бізнесу", - сказав Чалий.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News