Тарасюк думає, що Янукович і депутати зривають вступ до СОТ

Субота, 21 жовтня 2006, 20:43

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк заявляє, що уряд і парламент зривають графіки підготовки і розгляду законопроектів про вступ України до Світової організації торгівлі.

"Останні новини відносно СОТ не вселяють оптимізму - я думаю, що уряд, і тим більше Верховна Рада, зривають графіки підготовки і розгляду законопроектів, що можуть відкрити шлях для вступу у СОТ" - сказав він на прес-конференції у Львові в суботу.

Міністр відзначив, що ця ситуація його тривожить, і додав що, "уряд недостатньо енергійно працює в цій сфері".

"Отут я хочу пригадати про відповідальність політичних сил, що створили анткризову коаліцію, і блоку "Наша Україна" - вони поставили свою підписи під Універсалом національної єдності, де обумовлена необхідність завершення процесу вступу до СОТ до кінця 2006 року", - сказав Тарасюк.

"Якщо це не буде зроблено, то стане ще одним підтвердженням ігнорування положень Універсалу, тим більше, якщо це робиться або буде зроблено навмисне, з метою задовольнити інтереси третьої сторони", - підкреслив міністр.

Разом з тим, він не став прогнозувати, яким буде рішення уряду щодо договору з ЄС про спрощення візового режиму, "тому що Кабмін - це не тільки міністр закордонних справ".

"Крім того, договір про спрощення візового режиму з боку ЄС пов'язується з іншим договором - про реадмісії й тут маються розбіжності в поглядах членів Кабміну. А оскільки ці два договори можуть йти тільки в пакеті, то я не можу сказати з упевненістю, яким буде рішення уряду" - сказав міністр.

Тарасюк сказав, що з боку ЄС проект договору про спрощення візового режиму для громадян України вже пророблений і залишається тільки рішення українського уряду для того, щоб парафувати договір під час саміту Україна-ЄС, наміченого на 27 жовтня в Хельсінкі.

"Від того, яке рішення прийме Кабмін, буде залежати питання про парафування цих договорів під час саміту Україна-ЄС у Хельсінкі " - сказав міністр.

У той же час, глава МЗС підкреслив, що незалежно від того, яким буде рішення уряду, "у президента є досить повноважень, щоб вирішити це питання самостійно".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування