Політологи вирішили, що "Нашу Україну" фінансуватимуть Тарута, Пінчук і Коломойський

Понеділок, 23 жовтня 2006, 13:58

Політичні експерти вважають першого заступника голови секретаріату президента Арсенія Яценюка основним претендентом на посаду голови ради партії "Народний Союз Наша Україна".

"На сьогодні кандидат номер один поки що - Яценюк", - сказав голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, повідомляють "Українські новини".

Керівник Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов сказав, що ця кандидатура поряд з іншим новими людьми партії корисна своїм позитивним іміджем.

"Це повинні бути нові перспективні оптимістичні особи керівництва, з яким б асоціювався оптимізм, а не поразки, скандали, антирейтинги", - сказав він.

Разом з тим, експерти бачать у Яценюку серію мінусів: відсутність досвіду керівництва й розвитку партії, недолік підтримки всередині самої НСНУ і дефіцит часу на партію через поєднання цієї роботи з обов'язками в керівництві секретаріатом.

"Він може стати штучним лідером, якого може не сприйняти значна частина партії. Я вже не говорю про керівників, фундаторів "Нашої України". Його може не сприйняти значна частина партії, навіть незважаючи на те, що він фаворит Ющенка. У Яценюка є ще одна проблема. У нього повна відсутність досвіду партійної роботи", - сказав Фесенко.

Другим претендентом на лідерство в НСНУ він вважає депутата Верховної Ради В'ячеслава Кириленка, третім - депутата Миколу Катеринчука.

При цьому в останнього експерти бачать недолік підтримки всередині партії і в оточенні президента.

Фесенко також вказав на те, що Катеринчук є прихильником лідерства Блоку Юлії Тимошенко в таборі опозиційних політичних сил, а "Наша Україна" це не приймає.

На думку Карасьова, ці три політики будуть розставлені на керівні пости в партії в різних варіантах - голова політради, голова президії й голова виконкому.

"Буде зафіксовано рівновагу на рівні керівництва партії", - сказав Карасьов.

Експерти також сходяться в тому, що голова секретаріату Віктор Балога може ввійти в керівництво партії, ставши їй у нагоді організаційними навичками.

Політологи заперечують те, що міністр внутрішніх справ Юрій Луценко очолить НСНУ як креатура президента.

Вони також вважають, що в партії при проведеному відновленні однаково залишаться Петро Порошенко, Олександр Третьяков, Микола Мартиненко, Давид Жванія й голова губернатор Запоріжжя Євген Червоненко, проти яких у вересні 2005 року були висунуто серйозні обвинувачення в корупції.

"Вони піти не хочуть, а їх піти - не можуть", - сказав Карасьов, вказавши на їхній вплив у регіональних організаціях партії, фракції і внесок у бюджет НСНУ.

Фесенко зазначив, що саме ці люди фінансують НСНУ і є важливими з цього погляду для партії.

На його думку, для реальної реформи НСНУ повинна знайти інші джерела фінансів.

"Як варіант можливий залучення до фінансування ІСД, не виключено, що за принципом диверсифікованості джерел фінансування там можуть бути гроші Пінчука або "Привату". Це один з важливих напрямків перебудови діяльності "Нашої України", щоб вона не залежала від Порошенка, Третьякова чи Мартиненка", - сказав Фесенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування