Тимошенко попереджає, що Янукович хоче "обкатати" бюджет на ручнику

Понеділок, 23 жовтня 2006, 18:28

Фракція БЮТ заявляє про зрив бюджетного процесу і попереджає про прийняття бюджету в один день із збереженням "усіх його тіньових обігів та вад".

"Відповідно до Бюджетного кодексу України (ст.41) проект закону про держбюджет у першому читанні повинен розглядатися Верховною Радою не пізніше 20 жовтня", - зазначається у заяві фракції.

"Ця дата минула, але в першому читанні бюджет не розглядався. Це надзвичайна ситуація, яка була б неможливою у будь-якій іншій цивілізованій країні світу. Це говорить про зрив бюджетного процесу та глибокий непрофесіоналізм уряду", - додається у документі.

На думку БЮТ, "свідоме затягування розгляду бюджету у ВР засвідчує, що Кабінет міністрів не зацікавлений у прозорому механізмі прийняття бюджету": "Тіньовий бюджет уряду Януковича потребує тіньового прийняття без участі народних депутатів".

"Депутатські фракції, народні депутати, які входять до антикризової коаліції, виконують прямі вказівки представників Януковича в уряді, ігноруючи обов'язки народних депутатів, закони України", - зазначається у документі.

"Під надуманими причинами розгляд бюджету у першому та другому читаннях буде затягуватись до критичного моменту. В результаті, це призведе до прийняття бюджету на 2007 протягом одного дня із збереженням всіх його тіньових обігів та вад", - додається у документі.

У фракції БЮТ переконані, що "намагання в ручному режимі прийняти бюджет країни на наступний рік призведе до грубих порушень конституційних прав громадян при прийнятті нових законів, посилення податкового тиску на громадян, малий і середній бізнес у поєднанні з податковими пільгами великому бізнесу та скороченням надходжень від державних монополій".

Також "ручне прийняття бюджету" може призвести до "підвищення рівня експлуатації робітників і службовців, питома вага заробітної плати яких у ВВП скорочується на користь нарощування прибутків кланового бізнесу, представники якого окупували виконавчу владу в Україні".

Водночас БЮТ попереджає про "переведення 2/3 населення у категорію тих, що проживають за межею бідності - із середньодушовими сукупними витратами у місяць нижче прожиткового мінімуму та скорочення на 13,3% видатків на соціальний захист та соціальне забезпечення, переведення соціальних програм у ручний режим управління".

Фракція БЮТ закликає президента та політичні сили, які відстоюють принципи відкритості влади, прозорості механізмів здійснення влади, не допустити зриву бюджетного процесу.

"Не дозволити приймати бюджет, який буде у майбутньому керуватись в ручному режимі і працювати на вузьке політичне коло, а не на користь громадян країни. Фракція БЮТ закликає не дозволити перевести в кулуарний режим обговорення та ухвалення основного фінансового документу країни. Ми вимагаємо від уряду діяти в рамках Конституції", - йдеться у заяві.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування