Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Захід підозрює Ющенка в "імпотенції"?

Вівторок, 24 жовтня 2006, 11:01

Політичний компроміс, досягнутий минулого літа між президентом Віктором Ющенком та прем'єром Віктором Януковичем досі не дав, попри обіцяння, стабільного, орієнтованого на реформи уряду.

Про це йдеться у статті "Реформи відійшли на другий план у той час, як провідники України ведуть боротьбу за владу" британського видання Файненшал Таймс, повідомляє Бі-Бі-Сі.

У матеріалі зазначається, що "Янукович отримав посаду прем'єр-міністра за сприяння Ющенка в обмін на підтримку президентської політики щодо економічної лібералізації та інтеграції до НАТО та Євросоюзу".

"Утім, зв'язки Януковича з українськими олігархами, які не хочуть образити Росію через побоювання втрати дешевих російських енергопостачань, призвели до того, що його ентузіазм дещо згас з приводу цілей, декларованих Ющенком", - зауважують автори.

За їх словами, "політична боротьба, яка виникла внаслідок цього, породила стурбованість на Заході стосовно спроможності Ющенка розвивати його власний зовнішньополітичний курс і покласти край корупційним зв'язкам між бізнесом та чиновництвом, які процвітали за часів його авторитарного попередника Леоніда Кучми".

Іноземних інвесторів, які прийшли в Україну у минулі два роки, особливо непокоїть можливе повернення до непрозорих схем ухвалення рішень, пише видання.

"Віктор Ющенко і Віктор Янукович дотримуються різної філософії. На погляд Ющенка, доля України пов'язана із Заходом, при тому, що гарні відносини з Росією мають бути збереженими", - зазначають автори.

"Янукович і бізнесові кола, які його підтримують, є більшими прагматиками. Вони усвідомлюють переваги довгострокової інтеграції із Заходом, не в останню чергу через зростання вартості їхніх активів внаслідок цього процесу", - додають вони.

"Однак вони не бачать сенсу у стрімкому просуванні до Брюсселя, у той час як Євросоюз не квапиться інтегрувати до себе Київ. Натомість вони хочуть по максимуму скористатися короткотерміновими перевагами Москви у вигляді дешевої енергії. Ця політика не так є проросійською, як консервативним захистом нинішнього стану речей", - зазначається у статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування