Ющенко побажав суддям, щоб на них не впливав "хто-небудь із влади"

Вівторок, 24 жовтня 2006, 13:24

Президент Віктор Ющенко заявляє про "серйозні перебої" в роботі судової системи і виступає за деполітизацію українських судів.

Про це Ющенко заявив під час зустрічі з новопризначеними головами та заступниками голів апеляційних та місцевих загальних судів, повідомляє прес-служба президента.

"Хотілося б, щоб українські суди були деполітизованими, а не інструментом будь-якої політичної сили, чи провладної, чи опозиційної. Ви є загальнонаціональним інститутом", – сказав він.

"Від вас самих значною мірою залежатиме, яким буде обличчя українських судів у найближчі роки", – додав президент, звертаючись до суддів. Він закликав їх "не дозволяти", щоб на їхню діяльність впливав "хто-небудь із влади".

Говорячи про проблемні питання діяльності судів, президент звернув увагу, що не всі представники суддівства відповідають високим вимогам та очікуванням суспільства.

За його словами, це підтверджують тисячі листів, у яких люди скаржаться на упередженість суддів, а в деяких випадках – і на їх некомпетентність при здійсненні правосуддя, на тяганину при розгляді справ.

Говорячи про проблему належного фінансування судової влади, Ющенко підкреслив, що це питання, якому влада має приділяти особливу увагу.

Він наголосив на необхідності забезпечення належного фінансування судів, підвищення оплати праці суддів і працівників апаратів судів. "Це моя незмінна позиція", – сказав він.

На думку президента, саме такий підхід, поряд з іншими заходами, сприятиме розв'язанню проблем доброчесності, викоріненню корупційних проявів в органах судової влади.

Наприкінці зустрічі Ющенко вручив посвідчення голови Верховного Суду Василю Онопенку.

У заході також взяв участь голова секретаріату президента Віктор Балога.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування