Пинзеник знайшов ще один "абсурдний винахід" Азарова, який поховає економіку

Вівторок, 24 жовтня 2006, 16:12

Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає, що введення ПДВ-рахунків для підприємств, про що раніше заявляв міністр фінансів Микола Азаров, завдасть удару по вітчизняній економіці.

"Запровадження "винаходу", який намагався "новий-старий" уряд ввести у 2004 році, – так звані ПДВ-рахунки – завдасть удару по вітчизняній економіці, бо потребуватиме вилучення значних сум обігових коштів", - цитує Пинзеника його прес-служба.

Він також вважає, що запровадження ПДВ-рахунків "рівнозначне серйозному посиленню податкового тиску".

Пинзеник підкреслив, що таке рішення подвійно шкідливе в умовах ручного відшкодування ПДВ "для своїх", яке здійснює нинішній уряд.

"Застосування ПДВ-рахунків є абсурдним винаходом, якому немає аналогів у світовій практиці оподаткування", - сказав колишній міністр.

Як відомо, Введення ПДВ-рахунків означає, що кожен платник податків зобов'язаний відкрити хоча б один рахунок, який буде акумулювати ті грошові кошти, які платник податків одержав від своїх контрагентів як податок на додану вартість.

Пинзеник також вважає, що підстав для скорочення видатків Бюджету-2006, про що також заявляв Азаров, немає.

Такі наміри, за словами Пинзеника, свідчать про нездатність нинішнього уряду виконати держбюджет.

***

Водночас, як заявив Азаров у ході розширеного засідання колегії ДПАУ у вівторок, Державній податковій адміністрації необхідно знизити обсяг переплат податків підприємствами і розробити комплексну програму для вирішення проблем з не відшкодованим ПДВ.

За його словами, за 2005-2006 р. була накопичена заборгованість по відшкодуванню ПДВ у розмірі близько 6 млрд грн.

При цьому перший віце-прем'єр відзначив наявність проблеми в аналізі звітності підприємств.

"Кількість збиткових підприємств, за даними фінансової і податкової звітності, відрізняється в 17 разів. У нас не економіка, а королівство кривих дзеркал", - сказав він.

Щодо питання переплати податків підприємствами Азаров відзначив необхідність зменшення таких сум до рівня визначеного законодавством.

"Коли ми знаходилися в опозиції, критикували тих, хто керував податковою службою і Мінфіном, за колосальний обсяг переплат. Що ми самі зробили за 2,5 місяці для того, щоб зменшити цей обсяг? Чому не зменшили?", - сказав він.

Українська правда, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування