Україна хоче відверто поговорити з ЄС, ким вона йому є

Четвер, 26 жовтня 2006, 10:31

Голова місії України при ЄС Роман Шпек вважає, що Європейська Комісія може почати переговори про створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС до офіційного вступу Києва до СОТ, але за наявності необхідного пакету законодавчих актів.

Таку думку Шпек висловив напередодні саміту Україна-ЄС у Гельсінкі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У ході форуму буде обговорюватися нова поглиблена угода, основним пунктом якої має стати положення про зону вільної торгівлі Україна-ЄС.

"На це можна сподіватися. Європейська сторона, я впевнений, готова буде піти на такі переговори, але їм потрібен заохочувальний сигнал з боку України про те, що ми рухаємось, а не чекаємо одномоментного ухвалення всіх законів, але працюємо щодня, щотижня й просуваємося на цьому шляху", – сказав він.

Раніше ЄС неодноразово заявляв про те, що переговори про зону вільної торгівлі можливі після вступу України до СОТ. Планувалося, що членство Києва в цій організації відбудеться до кінця нинішнього року, однак пізніше датою приєднання до СОТ уряд назвав лютий наступного року.

Разом з тим, переговори про нову поглиблену угоду з ЄС, як очікується, повинні початися на початку 2007 року.

Шпек відзначив, що, дійсно, початок переговорів про зону вільної торгівлі "чітко пов'язані з умовою вступу України до СОТ". "Але важливіше не коли відбудеться юридична процедура вступу, а адаптація Верховною Радою всього необхідного пакету законодавчих актів", – підкреслив голова місії.

Дипломат нагадав, що в ході зустрічі глави українського уряду Віктора Януковича з верховним представником ЄС Хав'єром Соланою, що відбулася минулого тижня, прем'єр проінформував європейського дипломата про роботу в цьому напрямку для того, щоб необхідний пакет законів був прийнятий до кінця нинішнього року.

Говорячи про майбутній саміт Україна-ЄС, Шпек відзначив, що українська сторона чекає "відвертої розмови про стан відносин Україна-ЄС і перспективи їхнього розвитку" у світлі закінчення дії угоди "Про партнерство і співробітництво".

"Ми прекрасно розуміємо, яка ситуація в ЄС і ставлення громадян країн-членів ЄС до нового розширення, і ми також прекрасно усвідомлюємо те, на якому рівні внутрішні реформи в українському суспільстві. Виходячи з цих реалій, ми хотіли б відверто поговорити про формат нових відносин", – сказав голова місії.

Разом з тим, Шпек підтвердив позицію української сторони стосовно того, щоб у новій угоді була відбита перспектива членства України в ЄС. "Якими словами – це вже справа експертів", – додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News