Тимошенко звинуватили в тоталітаризмі

Четвер, 26 жовтня 2006, 11:51

Фракція БЮТ має намір звернутися найближчим часом до Конституційного Суду із запитами про застосування імперативного мандату і заборони індивідуального членства депутатів у парламентській коаліції.

Як повідомляє Комерсант із посиланням на джерело, підготовка відповідних документів знаходиться на стадії завершення.

"Залишилося тільки прийняти остаточне рішення про подачу паперів у суд. Останнє слово скаже вище керівництво", – сказав він.

У своєму зверненні до КС члени БЮТ вимагають найбільш твердої форми застосування імперативного мандату, що припускає позбавлення депутатських повноважень навіть у тому випадку, якщо парламентарій виключений рішенням фракції, а не пішов за власним бажанням.

У той же час, представники інших фракцій критично оцінюють наміри блоку Юлії Тимошенко.

"Я думаю, що їх (БЮТ) ціль не в тому, щоб одержати в суді роз'яснення, а в тому, щоб зробити з фракції маленьку тоталітарну державу", – упевнена депутат від Партії регіонів Олена Лукаш.

Соціаліст Ярослав Мендусь цілком поділяє думку колеги по антикризовій коаліції і вважає звернення в КС "стрясанням повітря".

У перспективи запиту БЮТ не вірять і представники опозиційної "Нашої України".

"Це безнадійно, тому що навіть до тієї м'якої форми, у якій ця норма (введення імперативного мандата) прописана в Конституції, є великі претензії щодо її демократичності з боку Венеціанської комісії", – заявив депутат Юрій Ключковський.

Юристи, як і більшість опитаних політиків, скептично ставляться до намірів БЮТ.

"У Конституції є лише елементи імперативного мандату, – сказав адвокат юридичної компанії "Магістр і партнери" Сергій Власенко.

"Але їхнє застосування не дозволить домогтися тих цілей, які ставить перед собою фракція", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування