Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Януковича пропонують "сплавити" 24 держпідприємства

Четвер, 26 жовтня 2006, 12:37

Держава має намір найближчим часом продати 24 підприємства хімії, деякі з них – з додатковими інвестиційними зобов'язаннями.

Відповідний список наступного дня після того, як стали відомі нові ціни "РосУкрЕнерго" на природний газ, оприлюднив заступник міністра промислової політики Костянтин Кучер, пише газета "Дело".

"Зволікання з приватизацією більшості хімічних підприємств призведе до їх неплатоспроможності і ліквідації", - запевняє Кучер.

На думку експертів, справжнім ініціатором великої хімічної приватизації є співвласник компанії "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ.

"Цей розпродаж необхідний Дмитру Фірташу. Він прагне стати хімічним монополістом на території СНД. Продаж хімії міг бути елементом останніх російсько-українських переговорів", - зазначає високопоставлений чиновник Кабміну.

Фірташ контролює в Україні значні активи в хімічній галузі - Кримський содовий завод, "Рівнеазот", "Кримський Титан", а також декількох виробників мінеральних добрив в Естонії, Росії і Таджикистані.

У Фонді держмайна вже заявили, що деякі підприємства із запропонованого Мінпромполітики списку неможливо продати швидко. "Для приватизації необхідно провести акціонування держпідприємств. А це не дуже швидкий процес", - пояснює керівник прес-служби ФДМ Ніна Яворська.

У свою чергу Кучер також заявив, що держчастки у ВАТ "Одеський припортовий завод", ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", "Росава", "Кримський Титан", "Лукор", ТОВ "Карпатнафтохім" необхідно продавати "з особливими умовами" – "за високою оцінною вартістю, зі збереженням напрямку діяльності і високих господарських показників".

До списку хімпідприємств, які запропонувало Мінпромполітики до приватизації, входять ВАТ Білоцерківський завод гумовотехнічних виробів, ВАТ Сімферопольський завод пластмас, ВАТ Содовий завод, ВАТ Лисичанський завод РТІ, Оріана і ВАТ Донецький завод хімічних реактивів.

Також у список включені ВАТ Барвник, Свема, ДП "Хімпром", "Екоантілід", "Черкаський завод хімічних реактивів", "Кремнійполімер", Прикарпатське ДП "Спецгеологорозвідка", Стебницьке державне гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал", Новояворівське ДГХП "Сірка" і ДП "Бердянський завод скловолокна".

У той же час, для продажу пропонуються СДГП "Об'єднання Азот", Константинівський держзавод хімічних реактивів, ВАТ "Одеський припортовий завод", ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", "Росава", "Кримський Титан", "Лукор" і ТОВ "Карпатнафтохім".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування