СУДМЕДЕКСПЕРТА ПРОСИЛИ НЕ ВИЗНАВАТИ ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ТІЛА З ТАРАЩІ ГОНГАДЗЕ

Четвер, 26 жовтня 2006, 16:49

Свідок у справі Гонгадзе таращанський судмедексперт Ігор Воротинцев заявляє, що в листопаді 2000 року співробітники прокуратури просили його визнати, що приналежність таращанського тіла Георгієві Гонгадзе ним надумана.

Про це Воротинцев повідомив у четвер на засіданні Апеляційного суду, відповідаючи на питання сторін у справі.

"Єдине про що просили - сказати, що це все мені підкинули, що це була домовленість, що я усе підлаштував", - сказав Воротинцев.

Він пояснив, що про це йому говорив колишній прокурор Броварського району Андрій Бурбан (нині покійний) на прохання вищих прокурорських начальників. "Він сказав, що це прохання не його начальства, а ще вище", - сказав Воротинцев.

За словами судмедексперта, за цією людиною, як і за самим Воротинцевим, стежили і це стеження було очевидним.

Відповідаючи на питання суду, Воротинцев також повідомив, що він не міг визначити, коли була відсічена голова від тулуба - до чи після самої смерті.

Він переконаний, що в умовах таращанського моргу це не можна було визначити без гістологічного дослідження.

Відповідаючи на питання суду, чи не міг бути здійснений відтин голови для того, щоб унеможливити встановлення причин смерті, Воротинцев сказав: "Тут, напевно, цим і викликано, так".

Відповідаючи на запитання про те, на якій підставі він видав журналістам свідчення про смерть Гонгадзе, Воротинцев пояснив, що згідно з наказом Мінздоров'я і Мін'юсту, свідчення не обов'язково видається родичам. Його, зокрема, можна видати особам, які займаються похороном.

Говорячи про те, хто міг відкрити морг і забрати звідти тіло, Воротинцев сказав, що один ключ був у нього, а другий ключ лежав на тумбочці в приміщенні швидкої медичної допомоги і його міг узяти "хто завгодно, оскільки про це всі знали".

Крім того Воротинцев повідомив, що він видав журналістам частини тіла, тканин, але при цьому відзначив, що не впевнений, що це була тканина саме того тіла. Він також підкреслив, що за тими матеріалами, що він надав журналістам, неможливо було провести експертизу.

Разом з тим, за словами Воротинцева, інших тіл на той момент у морзі не було.

Також судмедексперт сказав, що спочатку, коли його викликали на допит в обласну прокуратуру, він давав неправдиві свідчення, оскільки його "просили" про це.

А правдиві свідчення, за твердженням Воротинцева, він уже почав давати слідчому Генпрокуратури.

Також, за словами судмедексперта, жодних результатів досліджень, матеріали для яких збирав Воротинцев (мається на увазі дослідження тіла), він не одержував.

Говорячи про рентген-знімки, один з яких приєднаний до матеріалів справи і який упізнали кілька свідків як той, котрий робили в таращанському морзі, Воротинцев повідомив, що один рентген-знімок він передав журналістам, а другий відвіз у Київ у головне бюро судмедекспертиз.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...