Тепер посольства не зможуть "таврувати" українців без пояснень

П'ятниця, 27 жовтня 2006, 10:25

Із середини 2007 року українці будуть одержувати Шенгенську візу максимум за 10 днів, а у випадку відмови, посольства будуть зобов'язані пояснювати її причини.

Такі правила передбачаються договором про спрощення візового режиму і реадмісію, який буде підписано у п'ятницю в Гельсінкі на самміті Україна-ЄС.

Як пише "Дело", за новими правилами посольства зобов'язані будуть протягом 10 днів після подачі заявки на одержання візи видати її, а у випадку відмови, надати письмове пояснення - чому вона не буде видана.

Сьогодні терміни видачі посольства встановлюють індивідуально і більшість із них не коментують причин відмови.

Водночас, згідно з документом, розгляд заявки може продовжуатися і до 30 днів. Однак передбачається, що подібне буде траплятися тільки у виняткових випадках.

Ще одним позитивним моментом договору є те, що ціна Шенгенської візи буде зафіксована на рівні 35 євро для всіх посольств.

Раніше низка посольств західноєвропейських країн вимагали, щоб ціна складала як мінімум 65 євро.

Також у договорі зазначені категорії українських громадян, які можуть одержувати Шенгенську візу безкоштовно - це громадяни, у яких проживають у ЄС близькі родичі, студенти, інваліди, журналісти і пенсіонери.

Для тих, у кого є дипломатичний паспорт, візи взагалі будуть не потрібні.

Спрощення візового режиму з ЄС відбудеться через кілька місяців після підписання договору про реадмісію, оскільки необхідно, щоб усі країни-члени ЄС його ратифікували.

Очікується, що всі процедури з ратифікації, інструктажу посольств і т.д. триватимуть до середини 2007 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування