Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" ледь не збанкрутів через цукрову тростину

П'ятниця, 27 жовтня 2006, 11:31

Голова Головного контрольно-ревізійного управління Петро Андрєєв заявляє, що за останні 2 роки в діяльності Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" були допущені масштабні порушення.

Про це він заявив журналістам у четвер, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

За словами голови КРУ, перевірка діяльності НАК ще не завершена, але навіть її попередні результати говорять про значні зловживання в цій сфері.

"Цю компанію штучно вели до банкрутства", - сказав Андрєєв.

Зокрема, у ході перевірки встановлено, що у 2005 році "Нафтогаз України" надав позику компанії "Головпостач" для закупівлі 250 тис. тонн цукрової тростини з Бразилії.

"Головпостач" довезла цукрову тростину до кордону і відмовилася від її ввозу, тому що треба платити 250 млн ПДВ і ввізне мито", - сказав Андрєєв.

Цей цукор було передано у Державний резерв, при цьому, платежі в бюджет сплачені не були, тому що закладка до Держрезерву звільняється від платежів.

Потім Держрезерв передав цей цукор тій же компанії "Головпостач" за ціною значно нижчою, ніж та, за якою його було придбано.

У результаті цього, за словами Андрєєва, збитки держави від несплати мита і податків склали більше 300 млн гривень, а "Нафтогаз України" втратив 250 млн гривень, які повинен був одержати як повернення позики.

Крім того, перевіркою було виявлено списання на збитки "Нафтогазом України" векселів за 1,5 роки до закінчення їхнього терміну.

"Звичайно, заниження платежів з податків на прибуток, звичайно, усе це лягло на збитки компанії", - сказав Андрєєв.

За словами голови КРУ, відомство планує завершити перевірку до 20 листопада, після чого її матеріали будуть спрямовані до Генеральної прокуратури.

2005 рік "Нафтогаз України" завершив з прибутком 319 млн гривень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...