Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко вирішив інтегруватися в Європу трубою

П'ятниця, 27 жовтня 2006, 15:15

Україна високо оцінює рівень співробітництва з Євросоюзом у будівництві нафтопроводу Одеса – Броди – Плоцьк і сподівається, що найближчим часом вдасться вийти на практичний етап будівництва відрізку Броди – Плоцьк.

Про це президент Віктор Ющенко заявив у п'ятницю під час десятого саміту Україна – ЄС у Гельсінкі, повідомляє прес-служба президента.

"Ми звертаємося до Євросоюзу з пропозицією сприяти залученню провідних європейських компаній та фінансових установ до участі в цьому проекті", – сказав він.

Президент також відзначив, що українська сторона звертається до Єврокомісії з проханням сприяти у наданні можливості транспортувати мережею Словаччини для проведення експерименту з прокачування легкої каспійської нафти з Бродів до нафтопереробного заводу в місті Кралупи у Чехії.

Ющенко також підкреслив, що Україна готова долучитися до реалізації газо-транспортного проекту НАБУККО.

Президент відзначив, що українська сторона високо оцінює підтримку ЄС та рівень співробітництва в енергетичній сфері.

"Ми зацікавлені у налагодженні конструктивного діалогу з усіма учасниками енергетичного ринку", – зазначив Ющенко.

Він підкреслив, що Україна готова на міжнародному рівні підтвердити, що бере на себе зобов’язання виступити гарантом транспонування енергоносіїв через її територію до країн Євросоюзу.

Президент також нагадав, що у травні цього року Єврокомісія офіційно отримала пропозиції щодо співробітництва з розробки енергетичної стратегії ЄС.

"Інтеграція української енергосистеми до європейської є складовою реалізації стратегічної мети України щодо входження до Євросоюзу", – наголосив Ющенко.

Він також висловив зацікавленість української сторони у якнайшвидшому створенні спільного пан’європейського газового енергетичного простору, що забезпечуватиме відповідну транспарентність з єдиними правилами гри для всіх учасників.

Ющенко зазначив, що на сьогодні найбільш потужні запаси нафти та газу зосереджені в Каспійському регіоні, проте країни-виробники не мають прямого каналу транспортування своїх енергоносіїв до Європи і зараз розглядають можливість альтернативних проектів.

На переконання Ющенка, Євросоюз мав би виявити зацікавленість у повороті цих джерел енергоносіїв до європейського регіону. У цьому контексті Україна готова сісти за стіл переговорів щодо майбутнього аверсного використання нафтопроводу Одеса – Броди.

"Ми готові максимально інтегрувати в цей проект основних нафтовиробників", – сказав Віктор Ющенко, звернувшись до представників ЄС з проханням політично підтримати такий проект.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування