Російський флот і українці спіткнулися об політику й маяки

Субота, 28 жовтня 2006, 11:17

На українсько-російських переговорах з питань функціонування ЧФ РФ найскладнішими були питання військово-політичної тематики.

Про це заявив у п’ятницю в Севастополі статс-секретар-заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін на спільній з першим заступником міністра закордонних справ України Володимиром Огризком прес-конференції за підсумками третього засідання Підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ Українсько-Російської міждержавної комісії.

"Ми шукаємо способи, як зробити так, щоб флот залишався дійсно активним, як знайти рішення, що дозволять підтримувати боєздатність флоту на високому рівні, залишати його стратегічною одиницею РФ, одночасно щоб перебування флоту на українській території сприяло стабільності і в Чорному морі, і взагалі у регіоні, скажімо, південної Європи і Чорного моря", - сказав він.

На думку Карасіна, "усі ці складності можливо подолати, хоча поки що тут про суттєвий прогрес говорити ще зарано".

Крім того, зазначив Карасін, не вирішено питання маяків. Він поінформував, що з цього приводу дано вказівки робочим групам активізувати зусилля.

Водночас, за його словами, сторонам вдалося "досить суттєво просунутися в питаннях екологічної безпеки і охорони природного середовища в місцях базування ЧФ РФ".

Огризко, зі свого боку, заявив, що залишаються не вирішеними проблеми "і гідрографічно-навігаційного обладнання, і юрисдикції, і у військово-політичній сфері".

Водночас він "із вдячністю" відзначив, що українська сторона "отримала нещодавно пропозиції російської сторони щодо методології, етапності проведення інвентаризації".

За словами Огризка, на сьогодні вже є пакет із 151 документа. "Наші колеги поінформували нас по земельних ділянках, які ми вже могли б вважати практично узгодженими, йде технічна робота з оформлення цих документів, тобто, можна сказати, що ця частина почала виконуватися".

Як додав перший заступник міністра, "ми справді сподіваємося, що в процесі інвентаризації земельних ділянок ми зробимо серйозний крок вперед. За ним піде інвентаризація об’єктів".

Він також повідомив, що тема пролонгації українсько-російського договору щодо ЧФ на засіданні не обговорювалася.

Наступне засідання Підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ Українсько-Російської міждержавної комісії відбудеться у січні наступного року в Москві.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування