Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гайдук придумав, як зняти Україну з російської "голки"

Субота, 28 жовтня 2006, 15:01

Секретар РНБО Віталій Гайдук вважає, що ціна на російський газ для України повинна вираховуватися за європейською формулою.

"Україна практично провалила цей аспект переговорів. Ми могли, починаючи з січня, за участю експертів Єврокомісії відпрацювати зрозумілу формулу ціни, яка була б логічною", - сказав він в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Вона проста: ціна газу на базовому ринку і її зміна в залежності від зміни продуктів переробки нафти, що є еквівалентом або замінником газу (газоль, мазут і т.д.)", - розповів Гайдук.

"Розібравшись у цьому питанні за допомогою європейських експертів, ми могли б одержати формулу, що дозволила б нам, прогнозуючи зміни складових, уявляти можливі коливання ціни на газ на рік, три і навіть п'ять років уперед. Без формули ми прирікаємо себе на щорічні цінові дискусії. Утім, і в середині року від суб'єктивних змін ми не застраховані", - вважає секретар РНБО.

При цьому він відзначив, що ціна, встановлена за формулою, що враховує ціну на базових ринках, буде досить високою. "Можливо, українська економіка до цієї ціни не готова, але виникає питання: а що ми зробили для того, щоб бути готовими до неї завтра або післязавтра?", - сказав він.

"У нас є часовий лаг, що дозволяє якщо не на сто відсотків реалізувати все задумане, то як мінімум пройти значну частину шляху і визволити 10 млрд. кубів споживання за допомогою підвищення ефективності використання газу", - відзначив він.

"Дешевий газ — це наркозалежність економічного організму. І за кожну дешеву дозу щорічно держава і країна в цілому віддають усе більшу плату своїм "здоров'ям". Ми повинні зважитися і зіскочити з голки, при цьому розуміючи, що ломка буде дуже важкою. Тікаючи від цього рішення, ми рухаємося в нікуди, у глухий кут", - вважає Гайдук.

Коментуючи інформацію про вимоги Росією від України політичних поступок в обмін на дешевий газ, секретар РНБО відзначив, що "поки в офіційних документах і протоколі, підписаних прем'єрами двох країн за підсумками переговорів, політична складова не простежується".

"Але це не значить, що її не існує як такої. Вона може існувати в промовленому виді, у намірах. І не можна виключати, що вона проявиться в роботі або уряду, або певних органів управління в процесі їхньої господарської діяльності", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
07:51
Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка
07:44
ЗСУ за добу відмінусували понад тисячу окупантів
07:36
США відбили повітряну атаку хуситів в Аденській затоці
Усі новини...