Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Івченко лякає народ новим підвищенням тарифів

Неділя, 29 жовтня 2006, 16:46

Колишній голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко вважає, що нашій державі для потреб населення не вистачить газу власного видобутку.

Про це він сказав в Івано-Франківську місцевим журналістам, передає УНІАН.

За його словами, однією з небезпек для України є те, "що в підземці газу НАК "Нафтогаз України" всього 20%, а 80% - це газ "РосУкрЕнерго", "Укргазенерго" та інших компаній".

Івченко переконаний, що з часом "ті приватні компанії можуть сказати: "Чому ми вам маємо продавати газ по 130 доларів за тис. кубометрів. Адже це наш газ у вашій підземці, який є нашою власністю. Ось вам - за послуги зберігання, а ми продамо газ по 250 доларів на експорт". Це велика небезпека для держави".

Він також висловився за збереження газотранспортної системи у власності України. "Ніяких концесій, ніяких консорціумів чи спільного управління газотранспортною системою України", - наголосив Івченко.

Екс-керівник "Нафтогазу України" також заявив, що з нового року українські підприємства отримуватимуть газ по 200 доларів США за тисячу кубометрів.

За його словами, те, що українська сторона погодилась збільшити ціну на газ з 95 до 130 доларів і водночас погодилась не підвищувати транзитну ставку 1,6 долара (за 1000 м куб на 100 км відстані) протягом 5 років, позначиться на кінцевій ціні газу.

На думку Івченка, це призведе до того, що Україна втрачатиме близько 2 млрд. доларів США щорічно.

Він упевнений, що й населення відчує на собі цей тягар. Адже, за його словами, попри "заяви політиків, урядовців, популістів, газу власного видобутку для населення не вистачає".

"Не вистачає для населення не мільярд чи два кубів, а не вистачає майже вдвічі", - зауважив Івченко.

"Того газу, який добувають в Україні, вистачає виключно на газові плити. А для підігріву води і опалення осель – це газ імпортний. Тому із 55 млрд. кубів, які будуть закуплені в 2007 році, 17 млрд. кубів потрібно для населення через теплокомуненерго. І це, відповідно, відобразиться на тарифах за житлово-комунальні послуги", - сказав Івченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...