Між Балогою і податковою адміністрацією назріває конфлікт

Понеділок, 30 жовтня 2006, 09:23

Секретаріат президента рекомендує керівникам органів виконавчої влади на місцях контролювати процес відшкодування податку на додану вартість.

Згідно з факсограмою, копією якої володіє "Комерсант-Україна", глава СП Віктор Балога "попросив" представників виконавчої влади на місцях і органи, непідзвітні президентові – Державну податкову адміністрацію та Держказначейство, – "забезпечити контроль і щоденний моніторинг за нарахуванням і відшкодуванням ПДВ".

Слід зазначити, що вже до минулої п'ятниці – за один день – облдержадміністрації повинні були створити комісії, до складу яких крім силових і фіскальних органів мали включити представників бізнесу і ЗМІ, пише видання.

Члени комісії одержать вільний доступ до всієї податкової документації підприємств і реєстрів ДПАУ на відшкодування ПДВ.

На думку секретаріату президента, така публічність у вирішенні проблеми забезпечить "ефективний контроль над відшкодуванням ПДВ".

Для окремих відомств факсограма встановлює конкретні терміни: до 1 листопада ДПАУ повинна розглянути проблемні питання, названі керівництвом підприємств-експортерів, а результати доповісти президентові.

До 15 листопада Мінфіну і Мінекономіки необхідно підготувати пропозиції про внесення змін у законодавство, але не зазначено, про які поправки йде мова.

Глава СБУ Ігор Дріжчаний запевнив, що всі доручення СП будуть виконані в повному обсязі й у вказаний термін. Більш того, після наради у президента 17 жовтня СБУ почала перевірки "усіх процесів, пов'язаних із законністю і прозорістю відшкодування ПДВ".

"Мова йде про боротьбу з корупційними схемами, а це наша компетенція і ми їх відслідковуємо",– заявив Дріжчаний.

Опитані глави обладміністрації повідомили, що в їхніх регіонах уже створені такі комісії.

За даними видання, у ДПАУ факсограму поки тільки "вивчають", але вже зараз заявили, що вказівки секретаріату президента суперечать закону "Про податок на додану вартість", відповідно до якого головними відповідальними в цьому процесі є ДПАУ і Держказначейство.

"Тоді ми просимо внести зміни в закон, щоб з нас зняли цю відповідальність",– пояснило джерело в ДПАУ. Крім того, податківці проти оприлюднення податкових декларацій: "Підприємство просто подасть на нас у суд і спокійно його виграє".

Юристи вважають пропозиції секретаріату "незаконними", тому що інформація, яку запропоновано зробити публічною, є комерційною таємницею.

"Таким чином, конкуренти довідаються скільки і хто намагається відшкодувати, а по цих цифрах можна визначити обіг або категорії товарів компанії, – упевнений він. – Якщо це буде без належної правової основи, не виключаю судові позови із забороною виносити цю інформацію", вважає юрист правової групи "Домініон" Михайло Гончарук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...