У RosUkrEnergo зізналися, як "газпромнули" Україну з туркменським газом

П'ятниця, 10 листопада 2006, 17:57

RosUkrEnergo не допустило конкуренції Росії й України за середньоазіатський газ, на тлі якої в середньоазіатських республік з'явилася б можливість маніпулювати цінами.

Таку думку висловив співкеруючий директор RosUkrEnergo AG (Швейцарія), член правління "Газпрому" Костянтин Чуйченко швейцарській газеті Neue Zurcher Zeitung (NZZ).

Тепер Туркменістан продає свій газ тільки "Газпрому", який реалізує його RosUkrEnergo, ексклюзивному постачальникові імпортного природного газу в Україну.

Крім того, на думку NZZ, організація постачань газу в Україну через RosUkrEnergo дозволила не допустити закупівель газу Україною безпосередньо у виробників Середньої Азії, що залишало б російському "Газпрому" лише скромну плату за транзит.

Чуйченко також відзначає, що через СП RosUkrEnergo з "Нафтогазом України" "Укргаз-енерго" "Газпрому" вдалося вийти на український газовий ринок.

За участю RosUkrEnergo вдалося покінчити з практикою несанкціонованого відбору природного газу з магістрального газопроводу в Європу в Україні. Тепер "Газпром" завдяки RosUkrEnergo значно краще обізнаний про те, що відбувається в українських підземних сховищах газу.

Також російському концерну вдалося перекласти на RosUkrEnergo значну частину ризиків, які виникають у взаєминах з Україною.

Власниками RosUkrEnergo є "Газпром" - 50% акцій (інших російських бенефіціаріїв у RosUkrEnergo нема, підкреслює Чуйченко), а також громадяни України Дмитро Фірташ і Іван Фурсін, яким належить відповідно 45% і 5% акцій компанії.

Разом з тим, Чуйченко повідомив, що IPO RosUkrEnergo поки не планується ні з боку "Газпрому", ні з боку самої компанії.

Чуйченко висловився за те, щоб український нафтогазовий монополіст "Нафтогаз України" увійшов до складу акціонерів RosUkrEnergo: "Ми вважали і вважаємо, що українська сторона повинна була бути представлена державним українським сировинним концерном Нафтогаз України".

У першому кварталі 2006 року RosUkrEnergo зазнала збитків. Це пояснюється тим, що в період аномальних холодів початку року Україна різко збільшила споживання газу й у RosUkrEnergo зросли витрати на закупівлю дорогого російського газу.

Однак повний 2006 рік компанія розраховує закінчити без збитку. Це пояснюється тим, що RosUkrEnergo у поточному році поставить у Європу (Польщу, Румунію й Угорщину) близько 6 млрд кубометрів газу.

У 2007 році RosUkrEnergo зобов'язалася поставити Україні не менше 55 млрд кубометрів середньоазіатського газу по $130 за тисячу кубометрів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News