Порошенко і К° повинні "залишитися в букеті" і "show must go on"

Понеділок, 13 листопада 2006, 13:50

Другий етап третього з'їзду "Народного союзу "Наша Україна" залишив без відповіді питання подальшої долі партії, але зберіг єдність партії, а також привселюдно презентував Юрія Луценка як потенційного майбутнього лідера "Нашої України".

"Схоже, що єдино прийнятна формула забезпечення єдності НСНУ - збереження у видозміненому вигляді якогось статус-кво "батьків-засновників" партії і всіх її ключових фігур, що представляють різні течії і групи впливу в її складі", - вважає політолог Володимир Фесенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому він відзначив, що "у політичному "букеті" повинні бути і Петро Порошенко, і Микола Катеринчук, і Юрій Єхануров і Роман Безсмертний". "Забери когось із них - і партія почне сипатися", - додав експерт.

Він також зауважив, що "Роман Безсмертний безсмертний у тому сенсі, що в "Нашій Україні" зараз навряд чи можливо знайти іншого керівника, здатного забезпечувати хоча б відносний баланс інтересів і всередині партії, і у відносинах із секретаріатом президента".

На думку Фесенка, "відносне відновлення" політичної ради НСНУ стало "і формальною відповіддю на установку президента на відновлення партії і формальним (можливо тільки тимчасовим) зняттям внутріпартійних конфліктів".

"Інше рішення в нинішніх умовах навряд чи було можливе", - заявив він, відзначивши, що альтернативою могли бути або відсутність рішення взагалі, або розкол партії.

"Найбільш інтригуючим" результатом з'їзду стала публічна презентація на з'їзді Юрія Луценка "як потенційного майбутнього лідера "Нашої України", а також ідея нової пропрезидентської партії, створеної на основі або за участі НСНУ.

"Ідея Луценка про "чорні ради" і "праймеріз" - це фактично пропозиція перезаснувати партію, відтворивши її знизу. Адже значна частина проблем НСНУ була обумовлена тим, що вона створювалася зверху, за адміністративними лекалами", - зазначив Фесенко.

На думку політолога, найсерйознішою проблемою для подальшої долі НСНУ - характер її відносин з Віктором Ющенком: "Відсутність почесного голови НСНУ на з'їзді своєї партії зайвий раз продемонструвало і невдоволення президента партійною верхівкою НСНУ і відсутність у нього конкретного плану дій стосовно НСНУ".

"НСНУ для Ющенка як валіза без ручки - і нести незручно і викинути шкода. З одного боку в президента стосовно НСНУ очевидно наростають настрої в дусі Тараса Бульби: "Я тебе породив, я тебе й уб'ю", - вважає Фесенко.

"Але є і раціональне розуміння простого факту - іншої партії й іншої фракції в парламенті у президента немає", - підкреслив політолог.

Крім того, на його думку, у президента на сьогодні також немає модератора відносин із НСНУ: "І поки його не буде, зависання у відносинах між НСНУ і її почесним головою буде зберігатися".

У той же час, за словами Фесенка, претензії деяких керівників НСНУ на посилення автономії партії від президента, на нав'язування президенту своєї гри, позбавлені перспективи: "НСНУ створювалася і може існувати тільки як партія Віктора Ющенка. Якщо вона стане партією Катеринчука або Безсмертного, вона приречена на неминучу і швидку маргіналізацію. Резюме просте - "show must go on!".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування